Výstava vyvrací zažité představy o nebezpečné šelmě

Soňa Šímová 2020-02-06 13:45:00

CHOMUTOV (r) — Výstava o vlcích, která je součástí projektu OWAD a putuje po projektovém území sahajícím od Šluknovského po Ašský výběžek, se nyní přesunula z Krajské vědecké knihovny v Liberci do Chomutovské knihovny. Návštěvníci si ji tu mohou prohlédnout od čtvrtka 6. února až do konce března.

„Ukazuje se, že lidé mají často o vlcích zažité představy, které ne vždy odpovídají skutečnosti a které v lidech vzbuzují obavy. Například si vlka spojují výhradně s hlubokými, neobydlenými hvozdy a pak je zprávy o jejich výskytu v blízkosti osídlení mohou znepokojit,“ vysvětluje Linda Zachystalová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vlk je ve skutečnosti velmi přizpůsobivý a dokáže žít i v kulturní a člověkem obhospodařované krajině, pokud má dostatek potravy a klidu na odchov mláďat. Může přicházet i blíže k vesnicím a obydlím, neboť jeho teritorium na ně často bezprostředně navazuje. Přesto si zachovává plachost a střetům s člověkem se vyhýbá. To potvrzuje například i smečka na Ralsku, která se zde letos rozmnožila šestým rokem po sobě, a i přes intenzivní turistický ruch a vysokou hustotu osídlení jsou zde setkání s vlkem ojedinělá.

„Cílem výstavy je tyto základní informace o vlcích předat veřejnosti. Že to jsou velmi inteligentní zvířata s propracovanou komunikací, že žijí ve smečkách a jejich členové o sebe navzájem pečují, že se při lovu orientují na divoce žijící kopytníky. Mohou také napadnout nezabezpečená domácí zvířata, pak hrají roli preventivní opatření na ochranu stád,“ doplňuje Linda Zachystalová.

Co je projekt OWAD?

Tříletý projekt se věnuje sdílení zkušeností při ochraně vlka (Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině — OWAD). Podílejí se na něm Česká zemědělská univerzita v Praze, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Ministerstvo životního prostředí a Senckenbergovo muzeum přírodních věd v Görlitz. Zaměřuje se na zpřesnění informací o výskytu a šíření vlků do České republiky, koncepční přístup k jejich ochraně a zmírňování konfliktů, které návrat vlků může mít. Projektovým územím je Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. Projekt OWAD byl podpořen Evropskou unií. Sledovat ho můžete na www.navratvlku.cz.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video