ROZHOVOR: Galerii Jirkov čeká rok nabitý výstavami i tradičními akcemi

Soňa Šímová 2020-02-10 10:49:00

JIRKOV — Každou vernisáž v Galerii Jirkov navštíví desítky lidí. Zásluhu na tom má jak pohodová atmosféra, která je tu a tam podpořena i doprovodným programem, tak osobnost ředitelky Hany Zvalové. Ta má šťastnou ruku při výběru vystavujících, ale umí i poutavě vyprávět a vyhlášené je též její občerstvení, kterým příchozí hostí. S Hanou Zvalovou jsem si povídala o tom, co se letos v Galerii Jirkov chystá.

Na co se letos mohou těšit návštěvníci Galerie Jirkov?

Zahájili jsme tradičně fotografickou výstavou Václavy Ryantové a Zdeňka Beránka. Ta potrvá do 15. února. Následovat bude od 16. února do 21. března výstava Nadi Hoštové a její skupiny. To budou obrázky, které se zaměřují na malování pastelkami a pastelem. Jsou svítivé a pozitivní a myslím, že dokážou rozsvítit špatnou náladu každého, kdo k nám do galerie zavítá.

Poté bude vystavovat Kamila Tóthová, což nám krásně vyjde přes duben, kdy je mezinárodní den Romů. K němu zde každoročně pořádáme zajímavé akce. Mám z toho radost, protože Romové moc nemalují a po dlouhé době jsme objevili v regionu hned dva. Kamila má styl, který se podobá Kájovi Saudkovi nebo Milanovi Tóthovi.

Od konce dubna do konce května tu budeme vystavovat nádherné obrazy německé malířky Marion Steuer.

Červen a případně začátek července bude již tradičně zaměřen na hry, optické klamy, zkrátka uděláme výstavu zaměřenou na děti a mladé. Všechno si budou moci vyzkoušet. Exponáty shromažďujeme od poloviny loňského roku, některé jsou hodně netradiční. Například hmatové pexeso. To je takový náš vynález.

Přes prázdniny má pak galerie volno a po nich u nás bude vystavovat malíř Miroslav Chlad.

Ve vánočním období až do tří králů se zase zaměříme na užité umění, aby návštěvníci mohli u nás koupit nějaký pěkný dárek.

Pořádáte také doplňkové akce. Jaké budou letos?

22. února budeme pořádat tradiční masopust. Sejdeme se ve 13 hodin v Galerii. Kdo přijde v masce, dostane „štamprlu“, pro děti budeme mít lízátko nebo bonbon. Masky je možné si u nás předem vypůjčit. Je tu kobyla, kat, dva Turci, medvěd, cikánka a další. Stačí se jen dopředu nahlásit a domluvit. Na posilněnou můžou účastníci na začátku zakousnout chleba sádlem, jitrnici a zapít svařákem nebo čajem. Jako pokaždé potom projdeme městem s několika zastávkami až k Bremenu. Tam si každý může pochutnat na zabíjačkových dobrotách. Budou jelítka, jitrnice, prdelačka…

Loni jsme ve spolupráci s městem také poprvé pořádali Velikonoce na náměstí E. Beneše. I letos by měly probíhat v podobném duchu. Program plánujeme na celé odpoledne a bude opět zahrnovat tradice jako pletení pomlázek, malování vajíček a podobně. Termín a další detaily máme zatím v jednání.

Budou letos nějaké programy pro děti?

O letních prázdninách bychom chtěli uspořádat výtvarně–řemeslný příměstský tábor. Loni tu byla fajn skupinka dětí, bavilo je to. Pro děti bychom chtěli něco uspořádat i v průběhu roku, když budou mít volné dny. Zařadíme zase něco pro šikuly, jako šití, vaření nebo práci se dřevem či elektřinou. I s tím máme z loňska zkušenost.

Pořádáte také něco pro dospělé?

Ano, na podzim bychom měli pokračovat s kurzy výtvarných technik. Zaměřujete se i na sociálně slabé.

Jak?

Na podzim míváme ve spolupráci se sociálním odborem města program pro lidi, kteří neměli v životě tolik štěstí. Daří se nám tak dostat tyto lidi od televizí a počítačů a něco smysluplného podniknout. Kromě pěkného program je čeká i malé pohoštění.

Děkuji za rozhovor.

Soňa ŠÍMOVÁ


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video