Autobus s žáky gymnázia havaroval u Blšan, vrtulník nemohl přistát

Redakce 2020-02-09 13:00:00

U Blšan na Podbořansku havaroval dnes ráno (v neděli 9. 2.) v husté mlze patrový autobus převážející zhruba 70 studentů žateckého gymnázia ve věku 15 až 18 let a dospělých. Jeden ze zraněných byl s podezřením na vážné poranění převezen do pražské nemocnice v Motole, dalších šest zranění bylo středně vážných. Nikdo ale není v ohrožení života, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

K nehodě, která se odehrála zhruba v místě kde stojí socha Sv. Václava, jelo až sedm hasičských jednotek, záchranáři, byl povolán vrtulník. 

Autobus vyrážel v osm hodin ze Žatce a vezl studenty sekundy, 1. ročníku a kvinty na lyžařský a snowboardový výcvikový kurz do Rakouska, kde se měli ubytovat v penzionu ve vesnici Iselsberg nedaleko Lienze. (Vrátit se měli v pátek 14. 2. brzy ráno.) Nehoda se stala krátce před 9. hodinou na silnici 27 u Blšan. „Řidič patrového autobusu vyjel mimo silnici, kde havaroval a převrátil se. Převážel zhruba sedm desítek dětí. Na místo byl vyslán krizový autobus hasičů,“ uvedl Voleník.

Co se stalo, není podle něj zatím jasné, policie nehodu vyšetřuje. Silnice v místě nehody celé dopoledne byla uzavřena, policisté v Pšově a Blšanech odkláněli dopravu na Podbořany. "Hasiči na místě stále jsou, někteří odjeli před hodinou na oběd a zase se vraceli na místo zásahu," řekl zástupce hasičů v neděli odpoledne. Teprve až kolem 18. hodiny odjížděli poslední hasiči od nehody. 

Původně se hovořilo o třech středně těžkých zraněních, vážněji zraněných osob bylo nakonec sedm. Všichni jsou mimo ohrožení života.

Podle Voleníka zasahovaly na místě čtyři posádky záchranářů z Ústeckého kraje, kterým přijela na pomoc i posádka ze Středočeského kraje, jedna posádka soukromé služby a dvě z Plzeňského kraje. „Na místo letěl i vrtulník, kvůli husté mlze ale nemohl přistát,“ řekl mluvčí záchranné služby.

Vedle sedmi vážněji poraněných prohlédli záchranáři i dalších 62 účastníků nehody. „Sanitky a autobusy je rozvezly k vyšetření do nemocnic v Rakovníku, Žatci, Chomutově a Mostu,“ dodal Voleník. "Mám tam dceru. Všichni prý jsou v pořádku až na jedno vyhozené rameno a zápěstí. Už to tam řeší záchranné složky..." komentovala nehodu na sociální síti maminka studentky z havarovaného autobusu. Většinou šlo o lehká zranění a pohmožděniny, místy ale i řezné rány od skla a vyražené zuby. V nemocnici v Motole je učitelka se zlomenou klíční kosti a zraněnou rukou. 

Nehoda u Blšan "zasáhla" v neděli dopoledne i do obřadu vítání občánků v Očihově - starostka obce si musela poradit sama při vítání sedmi nově narozených dětí, zastupitel Václav Braniš, který s ní obřady vede, je totiž hasič a odjel k nehodě. Jeho proslovu se tedy ujala redaktorka Regionu. "Děkuji za pomoc, přeji všem rodinám a dětem hodně zdraví a štěstí. Je to dnes mimořádná situace, hlavně ať jsou všichni účastníci té nehody v pořádku..." řekla starostka Jana Kronďáková. 

"Žáci, kteří se stali nedobrovolnými účastníky dopravní nehody autobusu, který nás přepravoval na lyžařský zájezd, by měli v pondělí navštívit s lékařskou zprávou svého lékaře. Jakékoli zdravotní potíže našich žáků je třeba lékařům nahlásit a bezodkladně s nimi řešit. Pro všechny platí, že jsou omluveni z neúčasti na vyučování v pondělí i v dalších dnech, podle uvážení zákonných zástupců a doporučení lékařů, " uvedl v neděli ředitel žateckého gymnázia Miroslav Řebíček.

Zároveň rodičům zraněných projevil hlubokou účast a žákům popřál brzké uzdravení. "Všem kolegům, kteří pomáhali s první pomocí a evakuací z vozidla, upřímně děkuji, stejně tak i všem složkám IZS!" poděkoval ředitel školy.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video