Autovraky překáží a hyzdí město. Městští policisté čekají na novelu zákona

Hedvika Mašková 2020-02-10 11:00:00

Na několika místech v našem městě můžete narazit na auta, které zde parkují třeba již půl roku, chybí jim SPZ, mají propíchnutá kola nebo třeba rozbité okénko. Svým vzezřením nepůsobí zrovna esteticky a navíc zabírají místo provozuschopným vozidlům. Avšak pozor! Tyto chátrající auta nejsou vraky! Otázka jejich likvidace je dnes pomalu neřešitelná. Městská policie Žatec se již těší na novelu zákona.

,,Za autovrak se považuje auto, kterému chybí důležitá část, jako je například motor. Když autu chybí SPZ nebo má píchlé kolo, nejedná se o vrak. Nezáleží tedy, jak dlouho auto na svém místě stojí, ale záleží na jeho stavu,“ vysvětlil ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar a doplnil: ,,Když automobil stojí na trávníku nebo mimo komunikaci, věcí se zabývá místní Stavební a vyvlastňovací úřad, životní prostředí dle zákonu o odpadech. Když je vrak umístěn na komunikaci, věc se řídí zákonem o provozu na pozemních komunikacích a oznámení se podá správci komunikace.“

Legislativa je však natolik složitá, že je otázka autovraků pomalu neřešitelná. Existují pouze tři důvody k odtažení vozidla, a to pokud brání v provozu ostatním automobilům, stojí na parkovacích místech pro invalidy nebo má botičku. Pokud se jedná o podezření, že je auto vrakem, nahlásí se na příslušný odbor, poté se zveřejní na úřední desce výzva k odstranění autovraku a až po neuposlechnutí výzvy je možné ho zlikvidovat.

Jestliže se jedná o novější model vozidla, je možné majitele dohledat pomocí viditelného VIN (identifikačního kódu vozidla) a posléze ho kontaktovat. U starších aut však není kód vidět a majitel je v tomto případě nedohledatelný.

,,Je potřeba upozornit na to, že městská policie nenařizuje odtah autovraků, ani je neodtahuje. Vše dělá město,“ doplnil Miroslav Solar.

Řada měst se však k tomuto kroku příliš neuchyluje. Existují totiž případy, kdy se majitel ozval i po půl roce po odtahu automobilu a domáhal se finančních ztrát za zlikvidované vozidlo. Spor pak vyhrál.

,,Nyní čekáme na novelu zákona, který by měl obcím usnadnit odtahy dlouhodobě odstavených vozidel. Pokud bude novela schválena, budeme na odtažená vozidla potřebovat parkoviště. V dohledné době by se snad měl najít prostor. Jednou z možností je pozemek bývalého sběrného dvora,“ prozradil na závěr Miroslav Solar.

Novela zákona, díky níž půjdou chátrající vozidla odstranit lépe z ulic, již schválili poslanci. Nově budou moci úředníci nechat odtáhnout vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Když na takové auto zástupci radnice narazí, vyzvou jeho majitele, aby si technickou obnovil, nebo ho odstavil jinam. Na nápravu bude mít majitel vozu dva měsíce. Pokud výzvu neuposlechne, poputuje jeho auto na odtahové parkoviště. Navíc bude moci být tento provozovatel vozidla potrestán pokutou až 300 tisíc korun.

Foto: Vladimír Vlach

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video