Pamatujete si ,,Hřiště Ráj“? Jeho stavitel vytváří pro lidi další příjemné místo

Hedvika Mašková 2020-02-11 14:00:00

Myslíte si, že v našem městě neexistuje místo, kde byste mohli strávit příjemné chvilky při odpočinku v přírodě? Pak možná nevíte o tom, že se o lokalitu ,,Ráj“ na konci Holečkovi ulice, opět jezdí starat pan František Trejbal, který zde před lety vybudoval dětské hřiště. V borovicovém a břízovém háječku, který zde kdysi vysázel s dětmi, přidělal lavičky, budky pro ptáčky, krmelce i unikátní šiškovník.

,,Ještě dnes sem přijíždějí lidé a hledají ,,Hřiště Ráj“. Já tu nyní vytvářím pro lidi další příjemné místo. Přidělávám zde lavičky z palet, aby si zde mohly posedět například maminky s kočárky, protože v létě je zde příjemný stín. Vytvořil jsem zde i ,,šiškovník“, u kterého se lidi rádi fotí. Plánuji k němu vyřezat i velké křeslo ze dřeva,“ prozradil František Trejbal, kterému příští rok bude neuvěřitelných 80 let!

Pan Trejbal jezdí do nově vznikajícího parčíku ve městě několikrát za den. Krmí zde zvířata a ptáčky, kterých je zde opravdu velké množství. Nevěřili byste, ale je tu možné spatřit srnky, bažanty, divoká prasata, zajíce, jezevce, lišky a také sovy a spoustu ptactva. S krmením mu pomáhají i místní, kteří sem na stromy věší lojové koule plné semínek pro sýkorky a další ptáčky a také místní odbor životního prostředí, který do lokality poskytl i naučné tabulky představující ptactvo žijící v našem sousedství.

Pozemky, na kterých se relaxační místo buduje, sice patří Armádě České republiky, ale ta je, dle slov pana Trejbala, za aktivitu velice vděčná.

,,Armáda je ráda, že se o místo staráme, protože se zde alespoň netvoří černé skládky,“ sdělil František Trejbal a doplnil: ,,Vynikající spolupráce funguje rovněž s Technickou správou města Žatce, konkrétně s panem Grežem. Lidé za mnou také chodí a nosí mi semínka květin, které zde poté sázím. Pokud se chytí, bude v sezóně místo krásně rozkvetlé.“

František Trejbal neskrývá radost, že se do regenerace části města zapojili i další občané. Mezi ně patří Kristián Dérer, Lenka Kourová a také manželé Jan a Hana Vrbovi, kteří zde například vytvořili obrovské srdce z kamenů a v budoucnu by zde chtěli vytvořit mini-zoo, kde by byla ohrada s kozami nebo voliéry s andulkami.

Existují však věci, které dobrovolníky v místě velmi trápí. Jednou z nich jsou ,,čtyřkolkáři“, kteří ve vojenském prostoru jezdí a zanechávají vyjeté koleje. Další potíže jim přidělává omladina, která po sobě na vyhlídce zanechává odpadky.

,,Je to škoda, protože jde o kus přírody, které je v Žatci málo. Lidé sem chodí běhat nebo na procházky se psy a kočárky,“ vyjádřila se k situaci obyvatelka Holečkovi ulice Hana Vrbová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video