,,Chceme dělat dobré koncerty a užívat si ten pocit, když lidi odcházejí z klubu šťastní a nabití pozitivní energií.“

Hedvika Mašková 2020-02-12 14:00:00

V podhůří Doupovských hor se velmi dobře daří hudební produkci. V malém městečku funguje hudební klub ,,Zkušebna“ a každý rok v srpnu se zde koná úspěšný festival ,,Rock for Churchill“. Koncertují zde a rádi se vrací kapely a interpreti zvučných jmen, jako například Vypsaná fiXa, Skyline, PSH či Krusipüsk, a to zejména díky jedná osobě, kterou je Kamil Šír. V následujícím rozhovoru jsme mu položili několik otázek týkající se činnosti hudebního klubu, ale zeptali jsme se také na to, co chystá letošní hudební festival.

• Kamile, ve Vroutku provozujete hudební klub ,,Zkušebna“. Jak myšlenka založit tento klub vůbec vznikla?

Vzhledem k tomu, že mám na starosti dva kluby v Praze (Lucerna Music Bar a Futurum Music Bar), společně s D Smack U Promotion děláme i halové koncerty a pořádáme Rock for Churchill, nabízelo se začít dělat koncerty i ve Vroutku. Společně s partou kamarádů ve Vroutku jsme dospěli k rozhodnutí přeměnit místnost v Kulturním domě na klub a pustili jsme se do toho.

• Jak dlouho již klub funguje?

V nějakém omezeném režimu se pořádaly koncerty v prostoru Zkušebny už kdysi dávno. V současné podobě funguje klub čtyři roky. Jeho fungování jsme zahájili koncertem Vypsané fixy, který byl hodně úspěšný a vyprodaný.

• Jací interpreti už ve Zkušebně vystupovali?

Za ty čtyři roky se u nás sešla už pěkná řádka interpretů. Vypsaná fiXa, Skyline, Michal Pavlíček, Krucipüsk, Mydy Rabycad, PSH, Xavier Baumaxa a spousta dalších. Jsme si vědomi limitů malého města, takže neděláme koncerty každý víkend, ale jen v jarní a podzimní sezóně, kdy se do klubů chodí a míváme tak dva koncerty za měsíc.

Zatím klub funguje skvěle a doufám, že to tak i zůstane. Naučili se k nám jezdit hudební fanoušci i ze širokého okolí, až jsem občas překvapený, z jaké dálky do Vroutku přijedou.

Domácí prostředí

• Kdo se k vám chystá v nejbližší době?

V únoru máme dva koncerty – 14. 2. Gaia Mesiah a 28. 2. Vypsanou fiXu. Obě kapely k nám přivezou nové alba. 7. března nás čeká tradiční Vroutecké Vypeckování. 21. března pak u nás poprvé zahrají United Flavour, skupina, která si dala dlouho pauzu a teď se opět vrací do klubů s novou deskou. Duben bude pak ve znamení legendárních hiphoperů PSH.

• Jsou kapely, které se vrací a jsou věrné klubu?

Ano, určitě se několik takových najde. Ačkoliv kapelám nemůžeme nabídnout takové podmínky jako kluby ve velkých městech, snažíme se jim to vynahradit pečlivým servisem a domácím prostředím. Nedávno jsme dokončili novou šatnu, takže se u nás snad budou cítit ještě o něco lépe. Hřeje mě vždycky u srdce, když kapely slezou z pódia a vyprávějí, jak si koncert užili. Chodí k nám skvělí návštěvníci, kteří dokážou ocenit dobrý koncerty a vytvoří vždycky parádní atmosféru.

• Jestliže klub nese název ,,Zkušebna“, mám to chápat, že u vás mají rovněž možnost kapely a hudebníci pronajmout si prostory například k nahrávání?

To ani ne. Už jsme pár nabídek v tomto ohledu měli, ale klub sousedí přímo s hospodou, takže to není moc reálné vzhledem k hluku. Občas si ve Zkušebně brnknou kluci, ale to je tak vše, co se u nás děje mimo koncerty.

• Jaké je vybavení ,,Zkušebny“?

Mám rád konečné řešení, takže jsme vybavili klub na profesionální úrovni, aby se u nás kapelní zvukaři moc nezapotili. Nechali jsme si udělat ozvučení na míru. Zatím funguje vše tak jak má a ani od kapel jsem vlastně nezaznamenal jedinou stížnost.

Muzika do Vroutku patří

• Vroutek je malé městečko a ve ,,Zkušebně“ se odehrála již řada koncertů kapel zvučných jmen. Jaká je návštěvnost? Jaká jsou pozitiva koncertů na ,,maloměstě“?

Díky kapacitě, která není moc velká, je 90 % koncertů plných anebo dokonce vyprodaných. Jsem rád, že můžeme do Vroutku přivézt dobrou muziku a obohatit tak kulturní dění ve městě a jeho okolí. Mnoho okresních měst nemá ani svůj hudební klub, takže je tak trochu zázrak, že zrovna ve Vroutku se dokáže klub uživit. Svým způsobem provozem klubu navazujeme na srpnový Rock for Churchill. Muzika do Vroutku prostě patří.

A jaká jsou pozitiva koncertů na maloměstě? Řekl bych, že si tady lidi muzikantů a jejich výkonů hodně váží. Dokáží ocenit, že kapely, které běžně hrají ve velkých kulturácích, přijeli do malého klubu v malém městě.

• Je těžké dnes shánět kapely a skloubit termíny? S jakým předstihem je oslovujete?

Díky mojí práci jsem víceméně v každodenním kontaktu s kapelami, takže o termínech plánovaných turné vím dopředu a se spoustou z nich mám i skvělé osobní vazby. Koncerty bookujeme cca 3-5 měsíců dopředu.

• Mají u Vás možnost koncertovat a zároveň se prosadit i amatérské skupiny?

Koncertovat u nás samozřejmě mohou, prosazení je spíše na nich. Někdy hrají jako support známých kapel, to je asi nejlepší cesta. Přijde mi, že jsou lidi dnes muzikou trochu přesycený a na neznámé kapely nechodí. Ideální cesta pro mladé skupiny je vystupovat jako předkapela.

• Jakou máte podporu ze strany města?

Spolupráce s městem je dlouhodobě skvělá. Jak v rámci festivalu Rock for Churchill, tak i Zkušebny se navzájem podporujeme a nikdy jsme si neházeli klacky pod nohy.

Celoroční proces

• Jaké máte vize do budoucnosti a představy o fungování klubu?

Klub se za ty čtyři roky už docela zapsal do povědomí a já budu spokojený, když to bude fungovat jako doposud. Samozřejmě by mohlo chodit více lidí na všechny koncerty, ne jen na ty největší jména, ale jsem realista…

Vize a představy? Chceme dělat dobré koncerty a užívat si ten pocit, když lidi odcházejí z klubu šťastní a nabití pozitivní energií.

• Jste rovněž hlavním organizátorem festivalu ,,Rock for Churchill“, který se loni v srpnu odehrál již podvacáté! Organizování takového festivalu je zřejmě větší oříšek…

Je to samozřejmě o dost víc práce, než provozovat klub. Je to celoroční proces s vyvrcholením v srpnu, který bývá dost hektický. Ale na druhou stranu díky skvělým lidem v naší vroutecké partě, díky externím spolupracovníkům a taky díky podpoře města to už po těch dvaceti letech zvládáme relativně v klidu.

• Kdy se bude konat letošní 21. ročník festivalu?

Tradičně poslední víkend v srpnu, což letos vychází na 28. a 29. srpna

• Už víte, kteří interpreti přijedou zahrát? Na koho se můžeme těšit?

V současnosti máme zveřejněné dvě zahraniční kapely a tři domácí, další budou brzy následovat. Do Vroutku poprvé dorazí drum and bass legenda High Contrast se svou živou kapelou. Další perličkou bude islandská elektronická kapela GusGus, která u nás představí speciální show k 25. výročí kapely. Z domácí scény přivítáme Monkey Business, Pipes and Pints a nestárnoucí Sto zvířat.

• Chystáte nějaké novinky?

Festival se koná už od začátku na stejném místě, v přírodním areálu Myslivna, což je skvělý, protože Myslivna má svoje jedinečný kouzlo. Na druhou stranu jsme už trochu limitovaní velikostí areálu a tím pádem se těžko uvádějí do praxe nějaké novinky. Nic navíc se k nám už prostě nevejde… Takže se spíš budeme držet staré zásady: Snažit se dát dohromady ten nejlepší program, který je v našich silách a udělat vše pro to, aby si návštěvníci mohli užít festival naplno, jako každý rok.

• Jak moc jsou propojena ,,Zkušebna“ a festival ,,Rock for Churchill“?

Dalo by se říct, že kdyby nebylo Rock for Churchill, nebyla by ani Zkušebna. Takže asi moc (smích).


Děkuji za rozhovor.

Hedvika Mašková


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video