Aktuálně: Orkán Sabine zatím řádí jen za hranicemi kraje

Soňa Šímová 2020-02-10 11:01:00

ČR/ÚSTECKÝ KRAJ (soš, tz) — Polámané stromy, poničené domy, výpadky elektřiny. Orkán Sabine v noci vtrhl do Česka a zanechává za sebou spoušť. Ústeckému kraji se ale zatím téměř vyhýbá. Výstraha před silným větrem však platí až do večera.

Dle informací Českého hydrometeorologického ústavu dosahovaly nárazy větru v noci na horách až 35 m/s, na Sněžce byl zaznamenán náraz až 50 m/s (180 km/hod). V nížinách se nárazy pohybovaly od 15 do 28 m/s.

K deváté hodině ranní vyhlásil ČEZ kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. Dispečink eviduje více než stovku poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém. Bez elektřiny je na zásobovacím území ČEZ Distribuce přes 70 tisíc odběrných míst. Nejvíce poruch řeší ve středních Čechách na Příbramsku a Kladensku, dála na západě Čech na Klatovsku a Plzeň Jih. V Ústeckém kraji pracují energetici na obnovení dodávky necelým 3 tisícům odběratelů. V terénu jsou stovky pracovníků poruchových čet, pomáhají subdodavatelské firmy. Call centrum zatím přijalo 2400 hovorů o poruchách, web www.bezstavy.cz zaevidoval více jak 7 tisíc přístupů.

Na větrnou hrozbu jsou připraveny všechny složky IZS. „Radíme, abyste měli nabité telefony, protože lze očekávat výpadky elektrické energie. Připevněte všechno, co by vám mohlo ze zahrady, apod. odlétnout. Při cestování autem buďte maximálně opatrní. Naše jednotka je na extrémní poryvy větru připravená a v případě potřeby budou k dispozici i zálohy pro navýšení počtu hasičů v terénu,“ uvedli na svém facebookovém profilu například jirkovští hasiči.

Aktualizace: Ke 13. hodině ČEZ Distribuce vyhlásil kalamitní stav v Libereckém, Ústeckém a Královehradeckém kraji. I nadále trvá kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. Přes zásobovací území ČEZ Distribuce bohužel přišla další vlna o síle vichřice. Ze západních Čech se přes severní Čechy přesunula směrem na východ. Aktuálně ČEZ Distribuce eviduje 292 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je na 290 tisíc odběrných míst. Situace se do cca poledních hodin vyvíjela slibně, byl předpoklad obnovit dodávky elektřiny na většině území ČEZ Distribuce během dnešního dne. Bohužel, druhá vlna vichřice způsobila další desítky poruch, a to i na stejných místech, kde již celé dopoledne pracovali. V Ústeckém kraji pracují energetici na opravě 25 poruch vn, bez elekřiny je 12 tisíc odběrných míst.

Napilno měli také hasiči Ústeckého kraje. Od nedělního večera do pondělí brzkých ranních hodin likvidovalo 33 profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek následky větrné bouře Sabine na území Ústeckého kraje. Jednalo se celkem o 32 zásahů. Nejvíce zásahů bylo na Žatecku (10), Děčínsku (7), Chomutovsku (6) a Ústecku (5). Zásahová činnost byla zaměřena na odstranění vyvrácených a polámaných stromů a větví, které blokovaly průjezdnost komunikací, či ohrožovali bezpečnost osob v dané lokalitě. Od 7 do 10 hodin vyjely hasičské jednotky k dalším 16 událostem způsobeným silným větrem. V 10 případech to byly vyvrácené, polámané stromy nebo větve. V 6 případech hasiči zabezpečovali uvolněné plechy na střechách domů. Od 10 do 12 hodin vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k dalším 41 událostem způsobeným silným větrem. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve na 35 místech a na dalších 16 místech zajišťovali střechy, sloupy, dráty vysokého napětí, uvolněné plechy.

Od 12 hodin bylo nahlášeno dalších 73 míst, kde spadly stromy nebo větve na komunikace nebo vedení. Hasiči rovněž vyjeli na dalších 23 míst, odkud byly hlášeny stržené střechy, reklamní poutače a plechy.

Situaci pro vás nadále sledujeme.

Foto: ČEZ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video