Dubová alej i stromořadí lip prochází údržbou

Lucie Steklá 2020-02-12 12:00:00

Louny (lus) Lipová stromořadí v pěti lounských ulicích a dubová alej na Dobroměřice procházejí ošetřením a úpravami.

 Hlavové řezy lipových stromořadí probíhají od ledna v ulici Českých Bratří, 5. května, Pudlovská, Vladislavova a Husova v Lounech. Práce provádí firma Sadové úpravy Honka, s níž má Město Louny uzavřenou rámcovou smlouvu na řez keřů a hlavový řez stromů. Hlavovými řezy bude upraveno celkem 220 kusů lip. Arboristé pracují také v Dobroměřické ulici, kde potřebnou údržbou prochází téměř tři desítky vzrostlých stromů.  

Dubová alej ve směru Louny - Dobroměřice je ošetřována dle finančních možností města. „Do konce března má být ošetřeno dvacet osm kusů dubů rostoucích od inundačního mostu k Aleji Vzdechů,“ uvedla Kateřina Lavičková, vedoucí úseku veřejné zeleně odboru správy majetku města. Podle jejích slov v současné době probíhají jedná-ní se soukromými majiteli zahrad, kde se významný krajinný prvek Dubová alej rovněž nachází, o zpřístupnění prostor a ošetření dřevin. Práce provádí David Burgr, který je držitelem certifikátů Český certifikovaný arborista a European Tree Worker.

V loňském roce byl v této lokalitě pokácen jeden dub, který byl zcela suchý a hrozil jeho pád na přilehlou komunikaci. ,,Na podzim loňského roku bylo vysazeno osmnáct kusů dubů do volných prostor stromořadí, aby bylo stromořadí kompletní. Odbor správy majetku nepředpokládá, že dojde k dalšímu odstranění dřevin, ale že budou všechny dřeviny ošetřeny tak, aby byla zajištěna bezpečnost pro okolí a zároveň prodloužena životnost dubové aleje,“ dodala K. Lavičková.

Práce spočívají v provedení bezpečnostního řezu větví, dle potřeby instalace bezpečnostních vazeb a případné lokální redukce, aby došlo ke stabilizaci dřeviny. Většina prací probíhá stromolezeckou technikou. Cílem je zlepšit zdravotní stav stromů, které tvoří významný krajinný prvek. Při pohybu v aleji proto dávejte pozor.

Hlavovým řezem jsou ošetřovány dřeviny, které byly v minulosti nevhodně vysazeny do úzkého prostoru a velikostí koruny zasahují do oken a fasád přilehlých domů nebo ohrožují bezpečnou průjezdnost. Hlavové řezy lip budou podle vyjádření odboru správy majetku v letošním roce prováděny pouze ve jmenovaných ulicích. Pokud již byly dřeviny v minulosti řezem ošetřovány, je nezbytné tento řez v pravidelných intervalech opakovat. „Zamezí se tak zesílení větví, které vede k vylamování větví již založeného řezu. Je důležité si uvědomit, že strom jednou zapěstovaný na tento řez není možné již jinak pěstovat a ošetřovat ho jiným typem řezu. Řezy korun stromů jsou důležité především z hlediska eliminace poškození dřevin a v neposlední řadě i zajištění bezpečnosti k okolí,“ vysvětlili pracovníci. V roce 2021 jsou plánovány hlavové řezy v ul. Čeňka Zemana, Karlova a Jeronýmova.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video