Bývalý youtuber Jirka Král učil děti, jak být na internetu v bezpečí

Hedvika Mašková 2020-02-17 14:00:00

Dnešní děti umějí používat mobil nebo tablet dřív, než se naučí malou násobilku. Internet často vnímají jako hračku a neuvědomují si, že jim může hrozit nějaké nebezpečí. Bývalý youtuber Jirka Král spolu s antivirovou společností připravil projekt, který děti učí, jak být na síti v bezpečí. Minulý čtvrtek dorazil i za žáky ZŠ Petra Bezruče v Žatci.

Workshop, na kterém přijel Jirka Král dětem vysvětlit, jak by se měly správně chovat na internetu a čeho by se naopak měly vyvarovat, probíhal v prostorách velké tělocvičny základní školy. Zúčastnilo se ho 180 žáků ze třetích až osmých tříd. A co vše musela škola udělat pro to, aby youtuberská hvězda přijela zrovna k nim?

,,Každý měsíc se vyhlašoval kraj, ve kterém se soutěžilo. Když přišla řada na Ústecký kraj, přihlásili jsme se. Soutěž probíhala zhruba měsíc a zapojila se do ní asi čtyřicítka škol z celého kraje. My to dotáhli do vítězného konce,“ uvedla učitelka Jana Pejchalová ze ZŠ Petra Bezruče v Žatci a doplnila: ,,Získali jsme nejvíce bodů za hlasování a také za správné odpovědi ve speciálním kvízu, který všichni poctivě vyplňovali. Děti byly strašně natěšený a hnalo je to i doma. Do soutěže zapojily rodiče i známé.“

V rámci turné ,,Buď safe online“ se měli žáci žatecké základní školy možnost setkat s Jirkou Králem ve čtvrtek 6. února, kdy prozradil, co ho vlastně k této osvětě přivedlo.

Na sociálních sítích existuje několik falešných profilů se jménem české youtuberské hvězdy. Cizí lidé, kteří se za něj vydávají, si píší s jeho fanoušky a domlouvají si s nimi dokonce schůzky.

,,Na jedné akci za mnou přišla asi dvanáctiletá holka a byla na mě naštvaná, že jsem nedorazil na schůzku, na kterou jsem slíbil, že přijdu. Vůbec jsem nevěděl, o co jde, až jsme nakonec přišli na to, že si psala s člověkem, který se za mě vydával prostřednictvím falešného profilu na sociální síti. Bylo štěstí, že dotyčný na schůzku nedorazil,“ prozradil během besedy jeden z příběhů Jirka Král a doplnil: ,,Uvědomil jsem si, jak může být internet nebezpečný a že je potřeba s tím něco udělat.“

Žákům žatecké základní školy prozradil bývalý český youtuber několik rad a tipů, jak by se měli na internetu chovat. Například by si neměli na internetu psát s lidmi, které nikdy ve skutečnosti neviděli a měli by si uvědomit, jaké fotografie a informace prostřednictvím sociálních sítí a počítačových her sdílejí.

,,Mobil s připojením na internet je skutečně mocný nástroj. Jelikož jste se s ním již narodili, neuvědomujete si to. Internet by jste spíše než pro sledování videí na youtube měli využívat k vyhledávání informací o svých koníčcích a budoucích profesích,“ radil žákům při workshopu Jirka Král.

Po skončení přednášky se mohly všechny děti s Jirkou Králem vyfotit a získat od něj kartičku s podpisem. Rozdával také dárky v podobě pravítek, náramků a placek s logem projektu ,,Buď safe online“.

,,Z přednášky s Jirkou Králem jsem si odnesla, že už si teď nebudu psát s cizími lidmi, budu si dávat pozor na to, kdo mě na sociálních sítích sleduje, a na všech účtech si změním hesla,“ prozradila našim novinám po besedě Eliška Nováková ze 7. A a doplnila: ,,Jsem ještě pořád Jirky fanynka, i když jako youtuber už nepůsobí. Je dobře, že děti na základních školách učí, jak se bezpečně chovat na internetu.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video