Ministerstvo zdravotnictví doporučuje kraji zařadit Nemocnici Žatec do páteřní sítě zdravotních zařízení

Hedvika Mašková 2020-02-18 14:00:00

Žatecká nemocnice je jedinou nemocnicí v bývalém lounském okrese zajišťující akutní lůžkovou péči více než 80 tisíci obyvatelům v základních oborech, jako jsou chirurgie, interna, pediatrie a gynekologie. Minulý rok v červenci ji navštívil sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví České republiky nyní doporučuje Ústeckému kraji, aby Nemocnici v Žatci zahrnul do páteřní sítě zdravotních zařízení poskytující akutní péči.

Jako součást páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče by mohla Nemocnice Žatec žádat pravidelný příspěvek od kraje. Stala by se součástí krajského systému. Na podporu žatecké nemocnice sice začátkem tohoto roku dostalo město šest milionů korun, ale vedení města usiluje o více než jednorázovou podporu.

„Je to velký úspěch města, že se nám tyto peníze podařilo získat. Velmi si toho vážíme. Ale musím říct, že z mého pohledu je to nesystémová podpora. Dlouhodobě voláme po koncepčnosti zdravotnictví v Ústeckém kraji, kde má žatecká nemocnice nezastupitelnou pozici. Z toho důvodu také chceme, aby k nám bylo tak přistupováno. Tedy na základě předem jasných pravidel,“ upozornil minulý kalendářní měsíc místostarosta Žatce Radim Laibl, který společně s poslancem za Ústecký kraj Pavlem Růžičkou jednání s ministrem zdravotnictví o situaci žatecké nemocnici uskutečnil.

,,Je potřeba stát se součástí sítě, která bude schopná sáhnout si na investice, ať to bude ze zdrojů kraje nebo ze státních peněz, protože veřejnou službu prokazatelně provádíme a služby máme, navíc jsou nenahraditelné. Nikdo v Žatci žádnou jinou nemocnici nepostaví,“ vysvětlil ministrovi Vojtěchovi během loňské návštěvy nemocnice také ředitel Jindřich Zetek.

Nemocnice Žatec je ve spádové oblasti Ústeckého kraje nenahraditelným poskytovatelem akutní lůžkové péče v základních zdravotnických oborech, a to obzvlášť po ukončení činnosti okolních nemocnic v Lounech a Podbořanech a omezením rozsahu zdravotnické péče v nemocnicích v Kadani a Rakovníku.

,,Vytížení nemocnice dlouhodobě roste a potřeby pacientů ve spádové oblasti stoupají. Důvodem je výlučnost ve spádové oblasti, kde je mnoho malých sídel s obyvatelstvem s vysokým věkem a přítomnost několika zařízení pro seniory, léčeben pro dlouhodobě nemocné i významné psychiatrické léčebny v Petrohradě,“ sděluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a doplňuje: ,,Z dlouhodobého hlediska je nezbytné, aby tento segment péče byl spolehlivě zajištěn i v oblastech, kde Ústecký kraj nemá vlastní zdravotnická zařízení a občané i těchto částí Ústeckého kraje měli záruku, že budou mít k dispozici dostupnou, kvalitní zdravotní péči. Cílem je dosáhnout koordinace při poskytování zdravotní péče s ostatními články páteřního systému včetně sdílení zdrojů a nastavení efektivního financování obnovy majetku i modernizace nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví ČR proto doporučuje Ústeckému kraji, aby nemocnici zahrnul do páteřní sítě zdravotních zařízení poskytující akutní péči.“

Páteřní síť zdravotnických zařízení pro celý Ústecký kraj tvoří v současnosti Nemocnice Děčín, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Nemocnice Teplice, Nemocnice Most a Nemocnice Chomutov. Od září roku 2007 bylo těchto pět nemocnic transformováno do jednoho celku, který zastřešuje společnost Krajská zdravotní, o které rozhodlo Zastupitelstvo Ústeckého kraje.


Foto:  Transfuzní odběrové centrum Nemocnice Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video