Lounské osmidomy čekají na nové nájemníky

Lucie Steklá 2020-02-19 11:01:39

Dlouho prázdné kulturní památky prošly celkovou rekonstrukcí, přivítají mladé i seniory.

Louny (lus) Několik let prázdné domy v Husově ulici nyní nabízejí bydlení pro mladé a seniory. Rekonstrukce tzv. osmidomů probíhala ve dvou etapách a v loňském roce se zařadila mezi největší investice lounské radnice. „Projekt považuji za důležitý, protože v těchto domech nabízíme startovací byty pro rodiny i pro seniory za cenu 57 korun za metr čtvereční. Louny, stejně jako jiná podobná města, řeší ten problém, že z nich odcházejí lidi - někdo mizí do Prahy, méně lidí pak míří na venkov. Naše město má ale skvělou polohu, dobré spojení, klid a celou řadu benefitů, které mohou tento trend zpomalit nebo zastavit. Jen se o to musíme snažit,“ řekl lounský starosta Pavel Janda. Bytové domy č. p. 1071 a 1071, které jsou chráněnou kulturní památkou, město opravilo za více než dvacet milionů korun. Vzniklo v nich patnáct bytů a také služebna městské policie.

Před zahájením rekonstrukce byly oba domy dlouhodobě neobývané, prostory byly vybydlené. V tomto období docházelo k vandalismu i rozkrádání zbylého zařízení, byly dokonce probourány dělící zdi ve sklepě i na půdě ze sousedního vchodu. Záležitost byla mimo úsilí o zabezpečení objektů proti vniknutí řešena i policií. „Například v nich byly vybourány dveře do jednotlivých bytů, odstraněno zábradlí u schodišť na chodbách, částečně demontovány kovové části vybavení, parketové podlahy. Po havárii vody byla na části stěn a podlah plíseň a také z důvodu absence svodu dešťových vod došlo k promáčení obvodových stěn domu a některých původních dřevěných podlah,“ přiblížila podobu domů před rekonstrukcí Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. Podle jejích slov byla mezi bytovými domy probourána dělící zeď, což usnadnilo pohyb nezvaných osob po obou domech.

Dnes je situace jiná, domy jsou opraveny, jeden již obydlen, další na své nájemníky čeká. Oba bytové domy prošly kompletní rekonstrukcí, což znamená kompletní výměnou vnitřních rozvodů. V domě č. p. 1070 byla zřízena nová plynová kotelna a proběhla kompletní rekonstrukce bytových jednotek. „To znamená, nové výplně otvorů, nové podlahy, opravy omítek, nové sociální zázemí, vyspravení původních stropů z důvodu degradace rákosových omítek a štuků. Po provedení průzkumu stavu původní kanalizace a vzhledem k vlhkosti kolem vy-ústění bylo nezbytné osazení nové kanalizace,“ shrnula opravy B. Sunkovská.

V č. p. 1071 byla zřízena služebna městské polici a komerční prostor s vlastním sociálním zázemím. Při zpracování projektové dokumentace bylo podle B. Sunkovské nutné respektovat požadavky památkářů, bez ohledu na skutečnost, že rekonstruované sousední vchody požadavky nesplňují, a to zejména užití autentické profilace oken s historizujícími detaily dle dochovaných originálů osazených v podobných objektech Kotěrovy kolonie. To se týká i domovních dveří či záměru zachovat původní úseky dlažby dochované na podestách schodišť.

Rekonstrukce těchto kulturních památek, jež jsou součástí tzv. Kotěrovy dělnické kolonie v Lounech, byla zahájena stavebními úpravami na č. p. 1070 v srpnu 2018, skončena byla v dubnu loňského roku. Loni v březnu byla zahájena rekonstrukce druhého domu, dokončena byla letos v lednu. Finanční náklady na rekonstrukci domu 1070 byly 9,3 milionu korun, dům 1071 si vyžádal náklady ve výši 13,1 milionu.

Byty v domech lounští radní určili jako startovací, pro podporu bydlení mladých lidí do 33 let, případně osob pobírajících starobní důchod, a to na dobu určitou maximálně tří let. „Jedná se o dostatečně dlouhý čas na to, aby mladí lidé získali možnost řešit navazující vlastní bydlení. Všech šest bytů o velikosti 2+kk v prvním opraveném domě bylo obsazeno v loňském roce 2019. Druhý dům nabízí po rekonstrukci oproti původním sedmi bytům nově devět bytů o velikosti 1+kk až 3+kk. Na jejich pronájem již byla zveřejněna nabídka. Nastěhování bude možné po kolaudaci objektu,“ vysvětlila vedoucí odboru. 

Nebytové prostory, které dům nabízí, chce město pronajmout. Podmínky jsou stanovené usnesením rady města a stanoví mimo jiné přípustný způsob využití těchto prostor, například administrativní prostory, maloobchodní prodej, služby a drobná nerušící výroba.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video