Bývalou spořitelnou se rozezněl šanson

Hedvika Mašková 2020-02-24 14:00:00

U sklenky vína nebo šálku kávy si přišla poslechnout stylovou francouzskou hudbu necelá stovka místních. V prostorách bývalé spořitelny, která poslední půl rok ožívá kulturou, se konal koncert hudební skupiny trio Chouette (čti šuet), pro kterou jsou inspirací francouzské šansony a melodie hrané ve spletitých pařížských uličkách.

Páteční koncert, který se příhodně konal v Den svatého Valentýna, navázal na předešlé a rovněž vydařené akce, jejichž organizace spadá pod ŽOK (Žatecký okrašlovací kolektiv), tedy pod partu místních dobrovolníků.

,,Akce nejsou až na výjimky sponzorovány žádnými soukromými subjekty, takže jde jen o práci a energii jednotlivých lidí. Dokonce i interpreti, kteří zde vystupují, koncertují většinou bez nároku na honorář. Návštěvníci mohou jejich aktivitu podpořit dobrovolným vstupným a větším či menším finančním obnosem během koncertu,“ vysvětlil Petr Šmíd ze spolku ŽOK, jemuž prostor bývalé spořitelny patří.

Notoricky známý prostor s křišťálovým lustrem by měl podle organizátorů akcí sloužit především jako místo setkávání lidí. ,,Mohou zde po akcích posedět a popovídat si. Jsou zde židle, stoly a obsluha z vedlejší kavárny Ramon Café, která na akcích zajišťuje občerstvení,“ doplnil Petr Šmíd.

Jinak tomu nebylo ani při pátečním koncertu ,,Chanson? Šanson! Trio Chouette“, na kterém zazněly skladby mladé zpěvačky Zaz a legendární Edith Piaf, klasický francouzský styl Musette nebo tvorba skladatele Yanna Tiersena, jenž složil hudbu k filmu Amélie z Montmartru. Uskupení vystoupilo ve složení akordeon, zpěv a klasická kytara.

Všichni příchozí se tak zastavili v příjemném pozdním odpoledni a zaposlouchali se do melodií z dob, kdy životní tempo bývalo o poznání pomalejší. Skuteční romantici si vychutnali plápolající plamínky všudypřítomných svíček i tematické valentýnské dobroty.

Dveře bývalé spořitelny se veřejnosti otevřely již v srpnu minulého roku, a to během vernisáže výstavy ,,Žatecké domy“. V předvánočním čase se v prostoru pořádal koncert skupiny Barbaruna ,,Příběh slunovratu“ a také adventní jarmark. Minulý měsíc zde vystoupily žatecké skupiny OGEE a MINĎA BAND. Další akce zde proběhne 4. dubna a bude se jednat o společný koncert skupin Ukulele Jack a Pološero. V pátek 24. dubna za námi z Rakovníku dorazí folková skupina Šoury Roury.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video