Na hradbách by se měl v budoucnu odehrávat veřejný život obyvatel města

Hedvika Mašková 2020-02-26 14:00:00

Už je na světě! Řeč je o studii řešící prostor kolem hradeb historického jádra našeho města, který je v současné době málo využívaný a neupravený. Plánované úpravy se budou týkat svažitých ploch pod hradbami a opěrnými zdmi mezi lokalitou Červenka a ulicemi Nákladní a Pod Střelnicí. Studie řeší uspořádání cest, mobiliáře, osvětlení i zeleně. Smluvní cena za zpracování studie a projektové dokumentace vyjde město na necelý 2,5 milionu korun.

Realizace okružní cesty kolem centra města bude rozdělena do několika etap. Ateliér, jenž vyhrál veřejnou zakázku na vytvoření studie a projektové dokumentace, nyní dokončil návrh studie. Následovat bude zpracování projektové dokumentace na první etapu a výběr zhotovitele. Vlastní práce by mohly začít v příštím roce.

,,Návrh studie definuje centrální místa, která propojuje logickou okružní stezkou a návaznou sítí cest napojených na okolí. Ve studii jsme řešili uspořádání cest, mobiliáře, osvětlení a zeleně v celkovém konceptu a jednotné materiálové linie. Během práce jsme v území hledali silné charaktery, určili problémová místa a našli způsoby zpřístupnění a zapojení do okolní struktury města tak, abychom zároveň vyhověli principům památkové péče. Celkový návrh bude sloužit k postupné realizaci záměru, který je v dlouhodobém plánu rozdělen na tři etapy,“ vysvětluje generální projektant Šmídová Landscape Architects.

Revitalizaci místa předcházela i podrobná analýza, observace i diskuze s místními obyvateli. ,, Díky tomu víme, že budeme pracovat s místem, které lidské ruce a nohy formují už více jak dvanáct století. Nachází se zde důležitá pěší trasa místních, skládá se z mnoha nesourodých svažitých ploch a rozkládá se v jedné z nejteplejších oblastí republiky s nízkým úhrnem srážek, takže se podobá stepní oblasti. Také víme, že toto místo má potenciál. Stačí mu trochu pomoci na světlo. A přesně na tom s vedením města budeme spolupracovat. Hradby více zpřístupníme a zatraktivníme pro Žatecké i turisty, a celé místo předáme budoucím generacím v tom nejlepším stavu,“ slibují si architekti.


Foto: Šmídová Landscape Architects


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video