Šetříme peníze a potlačujeme korupci. Město vyhlásí architektonickou soutěž

Hedvika Mašková 2020-02-27 13:00:00

Budoucí proměna centra Podměstí by měla vzejít z architektonické soutěže. Předpokládaný termín vyhlášení je 29. února. Česká komora architektů již zveřejnila členy poroty, kteří budou spolu s vyhlašovatelem vybírat nejoptimálnější návrh.

Předmětem soutěže je návrh zpracování urbanisticko-architektonicko-krajinářského návrhu revitalizace Havlíčkova náměstí v Žatci s cílem oživení místa a transformace na důstojné centrum sídliště Podměstí. Vyhlašovatelem soutěže je město Žatec a organizátorem firma City Upgrade.

,,Výběr nejoptimálnějšího návrhu provádí spolu s vyhlašovatelem odborná porota, jejíž činnost je zákonem podrobně nastavena tak, aby rozhodování bylo transparentní, nepodjaté a nestranné, avšak aby současně poskytovala vyhlašovateli nejvyšší možný odborný servis,“ vysvětluje výhody soutěže Česká komora architektů.
V případě architektonické soutěže na revitalizaci centra Podměstí budou žádnými členy poroty za závislé místostarostové Radim Laibl a Jaroslav Špička. Za nezávislé budou v porotě Markéta Zdebská z Fakulty architektury ČVUT, architekt Ondřej Tuček, autor projektu rekonstrukce Pavilonu A v Lounech, a krajinářský architekt Vladimír Sitta. Mezi náhradníky bude za závislé Gabriela Becková z odboru rozvoje města a za nezávislé architekt Jiří Žid.

,,Soutěž o návrh umožňuje zadat následné projekční práce jednodušeji a rychleji, než jiné způsoby zadání veřejné zakázky. Zároveň stále zůstává kontrola nad cenou projekčních prací. Soutěž nabízí rovnou příležitost všem účastníkům a přináší tak možnost získání neotřelých a originálních řešení. Je to způsob důvěryhodný i pro samotné soutěžící,“ doplňuje Česká komora architektů.

Centrum Podměstí, prostor před obchodním domem Zlatý chmel a kulturním domem Moskva, získalo svou současnou podobu v 60. letech. Po demolici 79 původních objektů se na základě architektonické soutěže vybudovalo nové centrum lokality, a to podle návrhu architekta Vratislava Štelziga. Součástí návrhu byl výškový obytný dům, obchodní dům a kulturní dům, jenž měl sloužit i chmelařským oslavám. K atraktivitě místa přispěl také vodní prvek s keramickými prvky v terénním zálivu jako ústřední motiv nového náměstí. Kulturní dům Moskva patří mezi urbanisticky zajímavé stavby, a to hlavně díky výtvarně řešené fasádě, mohutné střeše, kovovému vstupnímu portálu a soklu z čedičových kostek.

,,Architektonická soutěž je způsob zadávání zakázek, který umožňuje ke stavbě přistoupit koncepčně, zapojit odborníky a transparentně a nestranně vybrat nejoptimálnější návrh. Toto hustě obydlené místo si to bezpochyby zaslouží. Hlavní centrum vybavenosti Podměstí s náměstím s parkovou úpravou a třemi přiléhajícími budovami vzniklo na přelomu 60. a 70. let. Jde z pohledu architektonické kvality o to nejlepší, co bylo v Žatci po druhé světové válce postaveno. Proto je dle nás architektonická soutěž zcela na místě a jsme moc rádi, že se vedení města rozhodlo zohlednit při obnově místa nejen pořizovací náklady, ale rovněž estetickou a funkční kvalitu. Skvělé je také to, že se podařilo do příprav zapojit i autora původního návrhu Vratislava Štelziga. Věříme, že se postup architektonické soutěže osvědčí a stane se běžným nástrojem pro zadávání větších zakázek, tak jak to sledujeme v mnoha českých městech,“ vyjádřil se místní spolek ,,A dál?“, který před více než dvěma lety převzal iniciativu za záchranu centra Podměstí.

Foto: Havlíčkovo náměstí v Žatci, původní stav, 70. léta, Josef Bláha

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video