Zastupitelé projednají prodej podílu Technické správy města

2020-02-24 16:08:00

Louny (lus) Několik měsíců městem Louny koloval „drb“ o zájmu společnosti Marius Pedersen (MP) o koupi podílů v městské společnosti Technická správa města Loun (TSML), která se v Lounech zabývá například čištění ulic.

V závěru loňského roku to byla již informace potvrzená a v pondělí 24. února mají lounští zastupitelé nabídku společnosti Marius Pedersen projednat. Důvodem, proč se chce město zbavit majority v městské společnosti, je její špatné hospodaření. V návrhu usnesení, které předloží starosta Loun, je schválení společenské smlouvy mezi zájemcem a městem a převod obchodního podílu TSML ve výši jednapadesáti procent základního kapitálu společnosti Marius Pedersen. Kvůli nabídce se v neděli, v předvečer jednání zastupitelstva, mimořádně sešel finanční výbor zastupitelstva Loun. Město také vypsalo výběrové řízení na místo jednatele TSML, současný odstoupil. Nový jednatel by měl do funkce nastoupit 1. dubna.

Zájem o majetkový vstup do TSML projevil Marius Pedersen již v dubnu loňského roku, nabídku zájemce předložil loni 24. června. Tentýž den lounští radní pověřili starostu Pavla Jandu zajištěním zpracování dvou znaleckých posudků na ocenění TSML. Znalecký posudek byl na radnici doručen 29. listopadu a stanovil hodnotu stoprocentního podílu společnosti TSML. Výsledná tržní hodnota 100procentního podílu na společnosti TSML činí dle znaleckého posudku 25,1 milionu korun, a to k 30. září 2019.

Ne u všech zastupitelů se záměr prodat podíl v TSML setkal s kladným ohlasem. „Především navrhuji řešit, proč je situace ve firmě natolik tristní, že existují vůbec nějaké úvahy o prodeji a to jakéhokoli části podílu v této společnosti. Pokud je společnost ve ztrátě, máme povinnost vymáhat veškeré ztráty po jednateli, který je z pozice zákona odpovědný za tyto ztráty. Absolutně nechápu, proč toto vedení města neřeší,“ uvedl zastupitel Jan Čáka a dodal: „Dále nechápu záměr prodávat podíl ve společnosti, která je v takto ekonomicky katastrofálním stavu, žádný dobrý hospodář by takto nepostupoval.”

 Obchodní společnost s názvem Technická správa města Loun s.r.o. založilo Město Louny 1. 4. 2006. Ve své správě měla například koupaliště či plaveckou halu, od roku 2014 je pověřena správou veřejného osvětlení. Zajišťuje také pohřební služby, péči o zeleň či prodej palivového dřeva, rekultivační skládku či parkoviště pro nákladní i osobní vozidla.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video