Bezprecedentní krok magistrátu přijali obyvatelé i uživatelé bytových jednotek s úlevou

Soňa Šímová 2020-02-27 08:04:00

CHOMUTOV (soš, spe) — Zanedbané společné prostory, původní výtahy v nevyhovujícím technickém stavu, ukradené žárovky, nezateplená budova a stará okna na straně jedné a provozovny v částečně původním stavu na straně druhé. K tomu prakticky nulová šance na domluvě s majitelem nemovitostí. Letitý neřešitelný koktejl nepříznivých vlivů, který měli denně na očích nejen nájemníci, ale také návštěvníci středu města, se konečně vyřeší. Chomutovské radnici se totiž na poslední chvíli povedlo získat do svého vlastnictví bytové a nebytové prostory v Palackého ulici.

„Vždyť se na to podívejte, denně tady v >podkově< pod ochozem vídáme různé podivné existence, jen dveře do tohoto vchodu už jsme nechávali opravovat čtrnáctkrát a zase vymlátili,“ rozčílil se jeden z nájemníků. Stejně jako ostatní obyvatelé celkem 84 jednotek v sedmi vchodech, změnu majitele vítají. O to více, že se jím stane město a mohou si tak konečně oddychnout. Původní majitel měl totiž záměr prodat nemovitosti zájemci z Ostravy, což vyvolalo obavy ze spekulací a přílivu nepřizpůsobivých obyvatel.

Obyvatelé domů v Palackého ulici čp.  4501–05, 4468 a 4469 se nově stanou nájemníky městské společnosti Chomutovská bytová. Její orgány totiž v minulých dnech rozhodly o tom, že od soukromého vlastníka odkoupí ucelený soubor nemovitých věcí, který obsahuje 84 bytových jednotek v sedmi vchodech a 34 nebytových prostorů, převážně funkčních obchodních jednotek. 

„Podařila se nám velká věc. Stát se vlastníky takřka stovky bytů v centru města považuji v dnešní době za zázrak.  Stávajícím nájemníkům můžeme garantovat jasné nájemní podmínky. Všem sousedům v lokalitě pak klidné a bezpečné soužití, ” říká spokojeně primátor města Marek Hrabáč. „Obrátili se na nás obyvatelé této lokality, že se mezi nájemníky šíří strach a obavy z prodeje domu novým vlastníkům,” přibližuje primátor a zároveň předseda představenstva Chomutovské bytové. 

Když se plánovaný obchod potvrdil, vstoupilo město okamžitě do jednání se stávajícími majiteli. „Máme velmi negativní zkušenosti s obchodníky s chudobou. Některé lokality ve městě ovládají spekulanti s bydlením a my rozhodně nechceme přihlížet tomu, jak další byty v našem městě mizí pod rukama vlastníků, kteří k Chomutovu nemají žádný vztah. Snažili jsme se tedy prodávající přesvědčit, že nejlepším partnerem pro jednání o případném prodeji tak velkého množství bytů je město,” vysvětluje primátor.

Celý komplex vyjde Chomutovskou bytovou na 100 miliónů korun, což je o 25 miliónů méně, než cena stanovená soudním znalcem. Náklady na rekonstrukci zanedbaných budov ovšem spolknou další milióny. „Když zateplíme budovy a vyměníme okna, nájemníkům se podstatně zvýší komfort a automaticky se jim sníží náklady na bydlení. V první řadě ale musíme stanovit priority a podle toho naplánovat práce,“ přiblížil primátor další postup.

„My jsme si okna měnili na svoje náklady, když jsme je chtěli třeba umořit v nájmu, s původním majitelem nebyla vůbec řeč. Jsem rád, že se konečně něco bude dít,“ usmíval se nad dobrou zprávou další z nájemníků a ukázal na druhou polovinu komplexu, která již ve vlastnictví města je. „Tam už mají plastové dveře a hned to vypadá lépe,“ dodal.

„To, co změnilo klima v celém městě, hlavně na sídlištích, jsou přistěhovalci, kteří nemají k městu vztah. Krok, který se teď podařil, se nám už zřejmě nikde na území města nepodaří, protože spekulanti převážně vlastní jen jednotlivé byty, které prodat nechtějí. Podobný vlastník více jednotek už tu je jen jeden. S ním rovněž vedeme jednání, nicméně prodat zatím nechce,“ zmínil náměstek primátora David Dinda a dodal, že je velmi rád, že se občané na radní s důvěrou obrací, aby jim mohli pomoci. „Kdyby za námi nepřišli, tak bychom se to nedozvěděli a pak už by s tím nešlo nic dělat,“ poděkoval závěrem náměstek.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video