Martin Stahl: Partnerství s městem bude změna k lepšímu

Soňa Šímová 2020-02-27 10:11:00

CHOMUTOV — Jaký byl původní majitel městem odkoupeného komplexu v Palackého ulici a co zdejší nájemníky přivedlo k obavám o budoucnost? O tom jsem si povídala s nájemcem nebytových prostor, provozním pobočky CA Invia Martinem Stahlem. Ten je zároveň jedním z iniciátorů, který na možný problém upozornil.

Jak dlouho jste tu v nájmu?

My jsme tady začali, když se rekonstruoval Prior. Hledali jsme něco poblíž. Původní provozovna začínala na 20 metrech a postupně jsme ji renovovali za své až do současné podoby, se kterou ovšem stále nejsem spokojený.

Proč jste v renovaci nepokračovali?

Chtěli jsme. Ale není to naše vlastnictví, ptali jsme se proto majitele, zda by byla nějaká šance umořit opravy v nájmu, protože co si budeme povídat, strop nebo výlohu si při stěhování neodnesete, ale nebyla s ním řeč. My jsme z toho byli nešťastní, protože s ním nešlo řešit prakticky nic. Nechtěl jsem po něm, aby mi to zaplatil, ale aby se mi ta investice částečně aspoň vrátila v nájemném. Na druhou stranu když chcete, aby sem lidé přišli, tak to tu musí nějak vypadat. Jen si to zaplatíte ze svého.

Narazili jste při renovacích na nějaké problémy?

Spoustu. Jedním z těch zásadních je, že nikdo pořádně neví, kde co je. Například nám pořád vypadávala elektřina a my hledali, který je náš elektroměr. Nebo přišli topenáři a v rozsáhlých sklepních prostorách netušili, kam to vlastně mají připojit. Za tu dobu jsme to nějakým způsobem rozklíčovali, ale je to tu trochu zakletý zámek. Za ta léta, co to původní majitel vlastnil, to nikdy nedal dohromady. Správce pak mohl jen krčit rameny, když po něm kdokoliv něco chtěl. Ale nejsou to jen renovace. Další věc je okolí. Za ty roky se tu z toho stalo částečně ghetto, denně tu vidím desítky příběhů. Například v jednom z bytů byla varna a tady se potloukali feťáci, kteří si pískli a dealer jim házel drogy z okna. Když tu projdete, chce se vám zvracet, normálně žumpa. Chodíme si dolů do podkovy na oběd a to normálně vás přejde chuť.  Každý den sem jezdí městská i státní policie. 

Jak jste přišli na to, že chce majitel komplex prodat?

Původní majitel se choval k baráku i nájemníkům macešsky. A tomuto chování to vlastně odpovídalo. Jednoho dne se stalo, že se rozlítly dveře, přišel sem pán a začal tu fotit moji provozovnu bez jakéhokoliv souhlasu. Tak jsem se ptal, co se děje, ale on neodpověděl. Podobně na tom byl i pan Zeman z lahůdek.

Toho dokonce původní majitel oslovil, zda nechce koupit dva vchody. Tak jsme poznali, že už je to vážně míněno. Nedivím se tomu kroku. Donutilo ho to, že dům už je v takovém stavu, že by do něj musel investovat, což on nechtěl, jeho záměrem bylo v podstatě dům jen vyždímat. Tak jsem se pídil, co se děje, a doslechl jsem se, že majitel má nějaké zájemce na nákup nemovitosti. Nebylo to nic konkrétního, ale z těch informací vyplývalo, že by mohlo jít o spekulanta.

Jak vás napadlo oslovit radní?

Jsme malé město a současné vedení radnice se nikam neschovává, takže nebylo složité předložit obavy nájemníků bytů i nebytových prostor přednést až tam. Oslovil jsem Nový Sever, o kterém jsem věděl, že se touto problematikou zabýval v předvolební kampani. A oni nějakým způsobem pochopili tu situaci, konali — a dopadlo to.

Jak vidíte budoucnost?

V první řadě myslím, že tento krok daleko více docení nájemníci bytů, než my, kdo tu podnikáme. Jsou tu nešťastní a přitom je to perfektní místo k bydlení, odkud je všude blízko. Pro mě osobně je město solidní partner do budoucna, díky kterému mám jistotu a můžu plánovat.  Kdysi tady byla zlatá ulička, nejlepší místo ve městě; a věřím, že se tyto časy mohou zase vrátit. Možná se k tomu někdo bude stavit negativně, ale já si myslím, že tohle byl zásadní krok a jsem velmi rád, že se to radním povedlo. 

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video