Mladí astronomové dostali Chomutov do vesmíru

2020-02-29 11:48:00

CHOMUTOV (soš) — Před pěti lety namalovalo čtrnáct malých astronomických nadšenců obrázky na téma vesmír. A jejich nadšení a píle nezůstaly bez úspěchu. Na deset z nich se usmálo štěstí i při losování a díky tomu jsou jejich díla nyní ve vesmíru. Za vzornou reprezentaci města a České republiky v soutěži vyhlášené Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) byli uplynulý čtvrtek všichni zúčastnění odměněni v obřadní síni chomutovské radnice.

ESA se řadí po boku americké NASA a ruského Roskosmosu mezi tři největší vesmírné agentury na světě. Česká republika se jejím členem stala v roce 2008, díky čemuž se mohou naše organizace a firmy podílet na kosmickém výzkumu a průmyslu. „K naplnění těchto cílů je potřeba mít a motivovat nové vzdělané lidi. A právě takovéto aktivity, jako tato mezinárodní soutěž, k tomu přispívají. Potřebujeme pozornost a zájem mladých lidí, protože dobývání vesmíru je hnacím motorem pokroku v technologiích, ale i v mezinárodní spolupráci,“ zmínil na úvod předseda Astronomické společnosti Chomutov Jaroslav Landa, který zároveň na Základní škole Duhová cesta vede kroužek malých astronomů.

Úkolem dětí od 8 do 14 let bylo v roce 2015 nakreslit obrázek na téma poznávání vesmíru. Vylosované kresby pak byly zmenšeny laserem a překresleny na titanové desky. Ty byly následně umístěny na evropskou sondu Cheops, která nese astronomický dalekohled, jímž bude pozorovat již objevené exoplanety (planety, které obíhají okolo jiných hvězd) a bude zjišťovat podrobnější fyzikální vlastnosti těchto těles. Do soutěže z Chomutova putovalo 14 obrázků, ke kterým malí astronomové přidali ještě pohlednici města a samozřejmě adresu školy. Z 22 členských států ESA bylo do soutěže zasláno přes 8 tisíc obrázků, vylosováno jich pak bylo 2 748. „To, že se na nás usmálo štěstí hned desetkrát, považuji za velký úspěch. Vždyť takové Polsko má na titanové desce na sondě jen dva obrázky. I když samozřejmě nevím, kolik jich tamní astronomové poslali,“ usmívá se Jaroslav Landa. A dodává, že díky dětem se mu splnil jeden z jeho životních snů. „Mám radost, protože to je úspěch světového formátu. Jsem hrdý, že tu máme zejména mezi mladými lidmi tolik nadaných, kteří něco dokážou. Město se snaží podporovat nejen sport a umění, ale i vědu,“ netajil se nadšením také náměstek primátora Milan Märc.

18. ledna 2019 v 9. 54 hodin odstartovala kosmická nákladní loď Sojuz, na jejíž palubě byl mimo jiné i satelit Cheops s netradičním nákladem. Video zachycující slavnostní okamžik astronomové promítli přítomným v sále a pak již následoval potlesk, který patřil úspěšným studentům. Ti poté převzali gratulaci a drobné dárky z rukou náměstka Milana Märce, zástupců Astronomické společnosti Chomutov a také místopředsedy České astronomické společnosti Pavla Suchana. Ten z Prahy přivezl i jednoho malého, ale velmi vzácného hosta; a to plyšového Krtečka, který se do vesmíru podíval v roce 2011.

Jaroslav Landa doufá, že úspěchy v astronomickém odvětví jeho svěřence neminou. „Velkou naději vidím třeba v Kubovi, to je špička, kterou jsem poznal. Tajně si myslím, že on nebo jeho sestra Lada by se mohli dotknout kosmického průmyslu a strašně bych jim to přál. Ale poznal jsem i řadu dalších výjimečných dětí,“ uzavřel Jaroslav Landa.

Foto: Místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan předává dary jedné z mladých chomutovských astronomek, jejíž práce byla mezi vylosovanými a zvěčněnými na titanové desce sondy Cheops. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video