Rozhovor: Dvě mladé chomutovské naděje české astronomie

Soňa Šímová 2020-02-29 16:03:00

CHOMUTOV — Astronomie do jejich životů vstoupila na základní škole pod vedením Jaroslava Landy. Jakub a Lada Poláčkovi už zaznamenali první úspěchy. Jak s nimi hodlají naložit do budoucna? Na to jsem se usměvavých studentů zeptala v krátkém rozhovoru.

Jak jste se dostali k zájmu o astronomii?

Jakub: Já jsem se k tomu poprvé dostal díky rodičům a aktivně potom díky Jaroslavu Landovi. Měl jsem ho ve škole na fyziku a potom jsem docházel k němu na kroužek.

Lada: U mě za to může vlastně brácha, protože já jsem chodila ještě na jiný kroužek a pak jsem tam měla půl hodiny času a čekala, až on skončí na astronomii. Strašně ráda jsem tam sedávala a poslouchala pana učitele. A díky tomu jsem se rozhodla, že se stanu členem astronomického kroužku. I když jsem tam byla nejmladší a vlastně jsem tam být neměla. Členkou Astronomické společnosti ČR jsem se mohla oficiálně stát až od 15 let, narozeniny jsem měla tento týden a hned, jak to bylo možné, jsem se zapsala.

Vaše obrázky jsou nyní ve vesmíru?

Lada: Já jsem bohužel byla mezi těmi čtyřmi, které nevylosovali. Ale je tam obrázek od bratra, takže je to v rodině.

Jakub: A zrovna sestra kreslí lépe než já. Ani jeden už si po těch pěti letech nepamatujeme, co jsme malovali.  Myslím, že na tom mém byl Měsíc, raketa a extrasolární planety. 

V astronomii už jste zaznamenali první úspěchy. Jaké?

Jakub: Když jsem ještě chodil na základní školu, vyhrál jsem krajské kolo astronomické soutěže. V té době to byla nejvyšší možná dosažitelná pozice, kam jsem se mohl dostat. Vlastně až teď, když chodím na střední školu respektive gymnázium, tak je možné se dostat ještě dál, třeba do kola mezinárodního.

Lada: Můj nejvyšší úspěch zatím byl osmé místo v kraji.  

Jak se plánujete v astronomii uplatnit do budoucna? 

Jakub: Chtěl bych se dostat do kosmonautiky obecně, každopádně hledám nějaký astronomický obor, který budu po gymnáziu studovat na vysoké škole.

Lada: Já následuji bratra, ale jinak neplánuji se stát astronomem. Na druhou stranu vím, že mě astronomie bude provázet celý život. Díky panu učiteli, který nám dal takové úžasné nadšení a zápal, se chci minimálně stát členem astronomické společnosti a byla bych ráda, kdyby mě astronomie dál provázela.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ


Foto: Lada a Jakub Poláčkovi s vedoucím astronomického kroužku Jaroslavem Landou a krtečkem, který se podíval Mezinárodní kosmickou stanici. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video