Studenti představili své fiktivní firmy. Na veletrhu vybojovala zlatý hattrick firma Žbluňk

Hedvika Mašková 2020-03-06 11:30:00

Studenti zakládající fiktivní firmu postupují přesně jako při založení reálné firmy. Vymyslí si název, předmět podnikání, ustanoví si funkce ve firmě, zpracují katalog, leták, vizitky, a pokud jsou dobře připravení, vyrážejí na veletrh, kde navzájem obchodují s ostatními fiktivními firmami. Předminulou středu a čtvrtek se na žatecké obchodní akademii uskutečnil již 7. ročník tradičního veletrhu studentských firem.

Letos se přijelo prezentovat celkem sedmnáct fiktivních firem ze Žatce, Písku, Mostu a Prahy. Záštitu nad dvoudenním regionálním veletrhem fiktivních firem převzala již tradičně starostka města Žatce Zdena Hamousová, ale také Metropolitní univerzita v Praze. Každá firma představila nabídku produktů nebo služeb, ale rovněž obchodovala a prodávala. Do akce se zapojili také žáci základních škol ze Žatce a Měcholup, kteří zábavnou formou získávali povědomí o podnikatelské činnosti a marketingu.

„Výuka fiktivních firem na střední škole ekonomického směru je týmová soutěž a vyžaduje určitou míru sociálních dovedností mezi studenty. Ti si také vyberou ředitele, obchodní zástupce, účetní a právníka firmy. Mohou tak fiktivně rozvíjet své podnikatelské schopnosti a konfrontovat je s reálným podnikatelským prostředím,“ vysvětlil hlavní organizátor veletrhu Petr Tupý z Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci.

Studenti se utkali v několika kategoriích. Soutěžilo o to, kdo má nejlepší stánek, nejlepší katalog, nejlepší slogan a leták. O vítězi pak rozhodovala odborná porota složená z majitelů reálných firem. O studentské ceně rozhodli studenti čtvrtého ročníku žatecké obchodní akademie.

,,Studentskou cenu si odnesla firma pořádající obchodní akademie zaměřující se na prodej a servis bazénů s názvem Žbluňk. Tato firma byla ze všech nejúspěšnější, získala také první místo za nejlepší veletržní stánek a katalog. Ocenění získala i další domácí firma Partyland, která se svou podnikatelskou činností zaměřuje na pořádání kulturních a společenských akcí. Získala třikrát třetí místo. Gratulujeme našim studentským firmám i organizátorům za skvělou práci,“ dodal na závěr ředitel školy Jiří Karas.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video