Za zpoždění stavby mostu firmy nezaplatily

Lucie Steklá 2020-03-04 11:39:00

Smluvní pokuty za nedodržení termínů stavby chce radnice vymáhat soudní cestou.

Louny (lus) Nový most přes železniční tra-tě v Říční ulici motoristům i chodcům slouží od konce října loňského roku. Jeho zprovozněním si oddechli nejen řidiči, jezdící do firem za mostem, ale i majitelé zahrádek. Trnem v oku ale některým občanům zůstává umístění lampy veřejného osvětlení (na snímku). „Most je moc pěkný. Také jeho stavba proběhla svižně. Jen by se měla v rámci reklamačního řízení opravit jedna jeho zásadní vada na kráse. Lampa je tak nešťastně umístěna uprostřed chodníku, že kolem neprojede ani zahrádkářská kárka ani dětský kočárek,“ napsala nám čtenářka Dana Studničková. Podle informací z radnice, už jednání o nápravě proběhlo, bohužel lampa nejspíše zůstane tam, kde je.

Navíc, co se týče mostu v Říční, není umístění lampy jediným problémem. Stavební firma doposud neuhradila části smluvní pokuty, kterou dostala za zpoždění prací. Ve vymáhání pohledávek tak bude město pokračovat soudní cestou.

Za aktuálním umístěním sloupů veřejného osvětlení, které jsou oproti projektové dokumentaci posunuty přibližně o dvacet centimetrů do trasy chodníku, stojí podle vyjádření odbory správu majetku zhotovitel rekonstrukce mostu. „Se zhotovitelem jsme jednali o možné nápravě. Bohužel přesunutí stožárů veřejného osvětlení je dost technicky problematické. Hrozí zde poškození ostatních částí nové mostní konstrukce, pro nové stožáry veřejného osvětlení je nutné vybudovat nová pouzdra, řešit vedení kabelů apod.,“ vysvětlila vedoucí odboru Blanka Sunkovská. Zároveň ale upozornila, že stávající stav, kdy je zachován průchod mezi sloupem veřejného osvětlení a zábradlím v šíři 94 cm, plně vyhovuje vyhlášce k bezbariérovému užívání staveb, kdy se dle této vyhlášky připouští zachování minimálního průchodu v šíři devadesát centimetrů.

Co se týče neuhrazené části smluvní pokuty, tak další postup bude veden v souladu s usnesením rady města tj. pokračovat ve vymáhání pohledávky neuhrazené smluvní pokuty soudní cestou. Město stavbařům vy-měřilo finanční postih za to, že rekonstrukce skončila později, než bylo uvedené ve smlouvě, a také kvůli tomu, že později odstranili vady a nedodělky. Vůči dodavateli radnice v souladu se smlouvou uplatnili po-kutu za pozdní termín dokončení stavby ve výši 0,2 procenta z ceny díla za každý započatý den prodlení. To znamená 70 702 korun za každý den. Při prodlení patnácti dní se celková výše smluvní pokuty vyšplhala na 1,06 milionu korun. Vůči zhotoviteli také byla uplatněna smluvní pokutu za neodstranění vad a nedodělků nebránících užívání stavby. K tomu došlo až po termínech dohodnutých při přejímacím řízení. Smluvní pokutu za neodstranění vad a nedodělků radnice vyčíslila na 228 tisíc korun. Tato suma vyplynula z částky dva tisíce korun za vadu a den prodlení.

Smluvní pokuty podle vyjádření lounské radnice zhotovitel neuhradil. Ta chce pokračovat v jejich vymáhání soudní cestou. „Část uplatněné smluvní pokuty byla započtena oproti faktuře za provedené práce ve výši 565 tisíc korun, jejíž splatnost byla kvůli neuhrazeným smluvním pokutám pozastavena. To znamená, že k soudnímu vymáhání zbývá částka 723 tisíc korun,“ vypočetla Sunkovská. Město se zhotovitelem jednalo o tom, že by smluvní pokuty nemusel platit, ale „odpracoval“ by si je. K dohodě náhradního plnění, v podobě opravy části chodníku a komunikace za mostem, které radnice zhotoviteli nabídla, nepřistoupil, i když k tomu byl v první fázi nakloněn.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video