První hudební škola v Žatci vznikla před 140 lety

Iveta Drlíková 2020-03-07 10:45:00

Žatec (id) Úctyhodných sto čtyřicet let od svého založení slaví v letošním roce Základní umělecká škola v Žatci. Za tak dlouhou dobu stihla vzdělat a přitáhnout k umění tisícovky dětí. Podařilo se jí vychovat i řadu profesionálních umělců, ale především poskytnou pevné základy lidem, pro něž se některá z uměleckých forem, kterou škola vyučuje, stala celoživotním koníčkem. Škola se také stala nedílnou součástí kulturního dění ve městě a její studenti pravidelně vystupují na mnoha akcích.

Významnému výročí hudebního školství v Žatci letos dáváme větší prostor i na stránkách našich novin. Již jste si mohli přečíst rozhovor se současnou ředitelkou ZUŠ Irenou Marešovou, v dnešním vydání se podíváme na historii této školy.

První krůčky hudební školy

Podle některých zdrojů byla hudební škola v Žatci otevřena již v říjnu roku 1863, ale měla soukromý charakter. Směrodatný je proto až údaj z 28. července 1880 o založení „Městské hudební školy“ (zdroj PhDr. Bořivoj Lůžek), s uvedením data a čísla ministerského výnosu mocnářství, opravňujícího založení institucionálního zařízení, státem uznaného a podle zákona také materiálně podporovaného. Přístup k hudební instrumentální výuce tak získaly i děti z méně majetným či nemajetných rodin. Počátky žatecké městské hudební školy však nebyly příliš růžové. Její rozvoj brzdilo především to, že neměla vlastní budovu. Vyučovalo se ve třídách základní školy a samozřejmě až po skončení běžného vyučování. Škole rovněž chyběly hudební nástroje, a proto škála její výuky byla omezená. Počet žáků se tak pohyboval v rozmezí od deseti do třiceti. Postupně však škola získala tři klavíry, dvě harmonia a další nástroje, jako housle, křídlovky nebo dřevěné dechové nástroje. Tím vznikly potřebné předpoklady pro opravdový výchovný hudební ústav. Brzy mohlo vyučování probíhat v pěti třídách, a to po celý týden. Nové podmínky zabezpečily i růst počtu studentů.

Vlastní budova až ve 30. letech

Při svém vzniku byla škola umístěna v tehdejší „První škole“ (dnešní ZŠ Komenského alej). Vyučování tak probíhalo ve zdejších třídách v odpoledních hodinách. Tento stav jen s malými změnami přetrvával prakticky až do 30. let, kdy se uvolnily prostory po mateřské škole v domě č.p. 137, a tak poprvé Městská hudební škola v Žatci získala nejenom určitý počet učeben, ale také vlastní budovu, jejíž interiér byl přebudován dle jejích potřeb.

Po druhé světové válce byla hudební škola umístěna v Husově ulice v domě č.p. 1007. Kvůli panelové výstavbě byl dům začátkem sedmdesátých let zbořen a škola v roce 1974 přestěhovala do dnešní budovy ve Studentské ulici č.p. 1030. V roce 1993 byla škole přidělena ještě sousední budova č.p. 1134.

Po válce několikrát změnila název

Před II. světovou válkou byla v Žatci hudební škola. V roce 1945 je znovu otevřena Městská hudební škola. V roce 1949 dostaly městské hudební školy název městské hudební ústavy a uměleckou kontrolu nad nimi převzalo prostřednictvím oblastních inspektorů ministerstvo školství. V roce 1951 byl schválen nový název – hudební škola a v roce 1956 základní hudební škola. Největší změna přišla v roce 1962, kdy podle vládního usnesení byly přeměněny bývalé základní hudební školy na lidové školy umění, které již zahrnovaly do své výuky kromě hudební části též obory výtvarné, literárně dramatické a taneční. Do roku 1975 pak měla probíhat jejich postupná přeměna, aby na všech „liduškách“ byly tyto čtyři obory zavedeny.

Až do roku 1966, kdy pan Otto Batala založil výtvarný obor, probíhala v žatecké Lidové škole umění pouze hudební výuka. V roce 1969 přibyl literárně dramatický obor, který vyučovala Eva Batalová, ten ale svoji činnost ukončil již po dvou letech. V roce 1976 byla Zdenou Kovářovou na škole zahájena výuka tanečního oboru. A konečně v roce 1981 Anna Urbancová obnovila na škole literárně dramatický obor. Počínaje tímto rokem tak škola nabízela všechny čtyři umělecké obory.

Poslední změna názvu proběhla v roce 1990, kdy byly lidové školy umění přejmenovány na základní umělecké školy. V roce 1993 získala Základní umělecká škola v Žatci právní subjektivitu a jejím zřizovatelem je Město Žatec. (zdroj: Almanach ZUŠ Žatec 1880 – 2000)


1. foto: Částečně zbouraná budova hudební školy v Husově ulici, která musela zkraje sedmdesátých let ustoupit panelové výstavbě. Repro foto z almanachu ZUŠ je z archivu Josefa Svobody.  

2. foto: Největší zásluhu o obnovení hudebního vzdělávání dětí v Žatci po II. světové válce měl především houslový virtuos Jaroslav Sauerstein, který školu krátce v letech 1948 – 49 i vedl. Foto: archiv ZUŠ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video