Aktuálně: Koronavirus zavírá školy i akce nad sto lidí

Redakce 2020-03-10 10:54:00

ČR, region — Kvůli novému koronaviru vláda zakázala od úterních 18 hodin kulturní, společenské, náboženské, sportovní akce, kde se sejde více než 100 účastníků. Od středy 11. března vláda také ruší výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Rodiče mají v tomto případě nárok na ošetřovné u dětí do deseti let, tiskopis vystavuje škola.

Zaznělo to v úterý 10. 3. dopoledne na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu. Rušení výuky se netýká mateřských škol a ZUŠek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že rodiče mají nárok na ošetřovné.

Školy v okrese o situaci na svých webových stránkách i profilech na sociálních sítích informují, doporučují rodičům dále stránky sledovat. "Vážení rodiče, situaci ohledně uzavření škol průběžně sledujeme. Na tomto místě vás budeme ihned informovat o všech opatřeních, která v souvislosti s nákazou koronavirem nastanou," uvedlo například vedení ZŠ Holého Louny. 

„Víme o tom, po dohodě se zřizovatelem čekáme na oficiální dopis z  MŠMT. Samozřejmě, že se to bude týkat i naší školy,“ řekla nám v úterý dopoledne Zděnka Pejšová, ředitelka ZŠ P. Bezruče v Žatci. 

Informace najdete také na stránkách ministerstva školství.

Rodiče mají v případě uzavření škol nárok na ošetřovné. Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření školského/dětského zařízení (školy) - tiskopis vystavuje výhradně školské/dětské zařízení (škola) v případě jejich uzavření z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události. Zaměstnanec tímto tiskopisem uplatňuje nárok na výplatu ošetřovného. Žádost o ošetřovné podávají zaměstnanci u svého zaměstnavatele, který žádost po doplnění údajů předá spolu s podklady pro výplatu dávky příslušné OSSZ. 

Tiskopis je k dispozici pouze v tištěné podobě na OSSZ.

Kabinet zatím neplánuje zavírat restaurace nebo nákupní centra. Česko eviduje k úternímu ránu 40 případů nákazy, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš připomněl, že situace u nás není tak dramatická, jako v jiných státech, ale chce předejít situaci, jaká je v Itálii, která je momentálně v karanténě. 

Situaci pro vás nadále sledujeme.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video