Aktuálně: Jak se nařízení vlády proti šíření koronaviru dotknou občanů Chomutovska?

Soňa Šímová a Tomáš Skřipský 2020-03-10 11:56:00

ČR/CHOMUTOVSKO (soš, tos) — Premiér Andrej Babiš dnes na tiskové konferenci s platností od 18 hodin vyhlásil zákaz hromadných akcí od 100 lidí výše, od zítřka se ruší také výuka na všech školách kromě mateřských. Premiér připomněl, že situace u nás není tak dramatická, jako v jiných státech, ale chce předejít té, jaká je momentálně v Itálii, jež je momentálně v karanténě. Jak se nařízení vlády dotkne života na Chomutovsku?

Desítky uzavřených škol a volnočasových zařízení, zrušené kulturní, společenské a sportovní akce. Tak to bude až do odvolání vypadat v celém regionu. „V souladu s nařízením vlády oznamujeme, že od dnešního dne v 18 hodin dochází k uzavření Domečku pro veřejnost. Až do odvolání je pozastavena činnost všech zájmových útvarů a spontánních aktivit,“ napsal na svých stránkách chomutovský Domeček. Kvůli nařízení se rovněž ve čtvrtek v divadle neuskuteční jeho akce Chomutov má talent. Ta by se měla odehrát v náhradním termínu.

Zajistit si náhradní program pro děti budou muset také rodiče žáků všech základních a středních škol. „Radnice obeslala všechny čtyři základní školy a gymnázium s aktuálním nařízením vlády,“ potvrdil tiskový mluvčí Jirkova Vladimír Vacula. Dodal také, že se nařízení dotkne sobotních farmářských trhů, které se neuskuteční.

„Situace je pro nás čerstvá, momentálně probíhají jednání radních a prohlášení vydáme v odpoledních hodinách,“ vyjádřila se tisková mluvčí Chomutova Denisa Špeilová.

V Kadani se opatření dotkne pěti základních a tří středních škol, z nichž každou podle starosty Jiřího Kulhánka navštěvuje kolem 200-300 žáků. „Je dobře, že nikoho nenapadlo uzavírat školy mateřské, protože to by byl velký problém. Lidé chodí do práce a ne každý si může vzít dovolenou. Složité to ale budou mít i rodiče prvňáčků. Pevně doufám, že ohledně uzavření škol vyjde do večera nějaký prováděcí předpis, který například umožní, aby děti mohly být společně v menších kolektivech třeba ve školních družinách,“ řekl starosta.

Zákaz pořádání akcí s více jak stovkou diváků se podle něj v Kadani nijak nedotkne sportovních událostí, protože hokejová sezóna už skončila a na fotbal tolik lidí nechodí. „Problém ale bude s kulturními akcemi, které jsou hojně navštěvované. Tou nejbližší plánovanou je koncert Tři sester a největší Vysmáté léto, které pokaždé navštíví pět až sedm tisíc lidí. To má být na konci června, tak doufejme, že do té doby hlavní vlna koronaviru už pomine a zákaz bude odvolán,“ přeje si Kulhánek.

Chomutov je na situaci s koronavirem připraven. Uplynulý pátek v této souvislosti zasedala bezpečnostní rada Chomutovska. Stálé členy bezpečnostní rady, konkrétně zástupce města statutárního města Chomutova, Městské policie Chomutov, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, doplnila protentokrát MUDr. Zdeňka Trmalová, zástupce Krajské hygienické stanice. „Momentálně není třeba se ničeho obávat. Prevence je ale na místě, proto by občané měli dbát na dodržování hygienických návyků, například správné mytí rukou,“ vysvětlila MUDr. Trmalová.

„Vzhledem k tomu, že v našem regionu doposud nebyl potvrzen žádný případ výskytu ani podezření na onemocnění koronavirem, není třeba zavádět žádná rozsáhlá opatření. Situaci ale monitorujeme a aktivně řešíme krizový plán, který však v tuto chvíli není třeba aplikovat,“ uvedl v pátek primátor statutárního města Chomutova Marek Hrabáč.

Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem zřídila pro informativní účely telefonní linku na čísle 736 233 176, která slouží převážně lidem, kteří se vrátili z rizikových oblastí, přišli do styku s nakaženými nebo vykazují jakékoli příznaky onemocnění Covid-19. 

Napsal(a): Soňa Šímová a Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video