Zastupitel Jirkova: Na rybníku číhá nebezpečí!

Redakce 2020-03-15 12:29:00

Na údajné nebezpečí, které v zimě číhá na bruslení chtivé uživatele rybníku v Březenci, redakci upozornil jirkovský zastupitel Josef Šebek. Napsal nám:

Požádal jsem známého stavebního inženýra o konzultaci ohledně nedávno upraveného rybníka v Březenci, zejména kvůli nástupišti na ledovou plochu, která zde v období mrazů vzniká. Měl několik poznatků. Vlastně jsme se shodli na tom, na co jsem v průběhu stavby upozorňoval kompetentní orgány, včetně vedení města Jirkova.

Na místě samotném jsem byl i s paní místostarostkou a vše jí ukazoval. Molo je velmi nebezpečné! Vzniklo na místě, kde rybník téměř NIKDY nezamrzne, neboť je zde přítok! Jde o pochybení projektanta a nepochopitelný souhlas města s touto realizací. Mezera mezi břehem a molem je 30 centimetrů a je velmi nebezpečná, zejména pro děti. Stačí malinké podklouznutí a je průšvih.

Pokud na molo nastupujete ze břehu, musíte překonat schod vysoký přes 50 centimetrů. Jestliže si dítě sedne na molo, nazuje brusle, tak od podlahy mola a hladiny ho dělí přes 90 centimetrů! Nedovedu si představit nástup na případnou ledovou plochu, která pokud vznikne, tak bude v těchto místech velmi slabá.

Důležitější by byla lávka pod Březencem přes přivaděč. Zde jsou lidé nuceni chodit po silnici. Projekt měla na starost firma VALBEK z Liberce. A jestliže to město převzalo, tak doufám, že v případě průšvihu (snad k tomu nikdy nedojde!) převezme veškerou zodpovědnost za případné následky. Odbahnění rybníka, lávka, molo včetně pilířů, napojení na chodníky, to vše stálo 5 511 629 korun. Hrůza.

Doporučení: pokud bude tento rybník zamrzlý a místní nadšenci plochu upraví na bruslení, nebo hokejové „báčko“, NASTUPUJTE raději tak, jak je léta zvykem. Ze břehu u sochy vodníka.

Josef Šebek, zastupitel města Jirkova


Město Jirkov na stížnost reagovalo tímto prohlášením:

Samotný projekt realizovala renomovaná projekční kancelář, která si za svým projektem stojí. Ve věci přístupu k vybudovanému molu bychom chtěli sdělit, že již při předávání stavby chodníku u rybníka v minulém roce jsme informovali o tom, že přístup na molo bude dořešen následně, ještě před užíváním této stavby (přístup v podobě stupně je v řešení). V současné době je chodník s molem pouze stavba, která je řádně označena. Stavba splňuje obecné technické požadavky na výstavbu a splňuje požadavky na bezpečnost a užitné vlastnosti staveb, k čemuž stavební úřad vydal potřebná povolení.

Vlastní chodník byl navržen nad hladinou vody dle platných norem. Dřevěné molo zde bylo vybudováno zejména z rekreačních důvodů, k odpočinku. Dále může být využito jako nástupiště do plavidel na údržbu rybníka, pomoc rybářům apod. Určitě ne bruslařům. Bruslaři nastupují na led z boku rybníka, pod vrbami směrem od laviček. Přístup na dřevěné molo bude vybudován v době příznivějších klimatických podmínek.

Náklady na investiční akci Vybudování chodníku u rybníka na Březenci ve výši 5 511 629 korun včetně DPH obsahovaly jak nový chodník založený na pilotách včetně napojení na přilehlé chodníky a molo, tak i odbahnění rybníka, vybourání stávající nesoudržné kamenné rovnaniny po obvodu rybníka a vybourání betonových panelů na břehu a dále vybudování nového kamenného zpevnění břehů rybníka včetně nového utěsnění rybníka a břehu a nového ozelenění přilehlého terénu.

Co se týče realizace investiční akce — lávky pod Březencem —, tak ta byla navržena a schválena v rozpočtu města na letošní rok 2020, takže se v letošním roce zrealizuje.

Martina Cermanová, odbor majetku města a útvar investic Městský úřad Jirkov

1. foto: Díky přítoku v sousedství mola rybník v těchto místech téměř nikdy nezamrzá.  

2. foto: Mezera mezi břehem a molem. Foto: Josef ŠEBEK (2×)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video