Instalace uměleckého díla součástí druhé etapy rekonstrukce Nerudova náměstí

Hedvika Mašková 2020-03-12 11:00:00

Další investice připravuje město Žatec na Nerudově náměstí a v jeho okolí. Cílem je vylepšit prostředí a oživit tuto část Pražského předměstí. Součástí druhé etapy rekonstrukce náměstí bude i instalace uměleckého díla. Jaký okrasný prvek by zde měl být umístěn, se občané vyjadřovali formou ankety na víkendové akci ,,Den navíc“.

První etapa rekonstrukce Nerudova náměstí skončila loni a celkově si vyžádala 8,7 milionu korun. Symbolickým ukončením této etapy byl ,,Den navíc“, kdy se během programu představil The Little bit Band ze ZUŠ Žatec, tanečníci z Domu dětí a mládeže Ústí nad Labem i klaun Pepišto. Nechyběly ani stánky s občerstvením, programování s Baltíkem a další aktivity. V městském stánku pak nechyběla ani zajímavost z historie samostatného Československa: přesně před 100 lety, 29. února, byla přijata první ústava Československé republiky.

Den navíc poslouží nejen k setkání lidí, ale také k možnosti zapojit se do rozhodování. Během programu mohou občané vyplnit anketu, která naznačí, co by mělo tvořit dominantu Nerudova náměstí. Zastupitelé města v minulosti zamítli variantu, že by tam stála socha chmelového koně. Zda se místo něj objeví socha nějaké osobnosti nebo jiné umělecké dílo, se bude teprve rozhodovat a podílet se na tom mohou i občané města.

,,Náměstí se nám moc líbí a je vidět, že jde o skvělé místo k pořádání kulturních akcí,“ sdělili manželé Kačenákovi a prozradili, jaké výtvarné dílo by se podle nich mělo stát novou dominantou náměstí: ,,Pocházíme ze Slovenska a víme, že v Bratislavě je jedna úžasná socha, která se jmenuje ,,Čumil“. I tady by mělo být něco podobně humorného, nic vážného, co by sem lidi přitáhlo.“

,,Já bych celé náměstí přejmenoval na náměstí Oskara Brázdy a doprostřed bych umístil dva džbány s vodním prvkem, což by znamenalo, že by se z jednoho džbánu přelévala voda do druhého. Ve džbánech by byly umístěné štětce. Výtvarné dílo by dostalo svůj příběh, že si Oskar Brázda zde na náměstí, které se kdysi jmenovalo Hrnčířské, zakoupil džbány, v nichž si uchovával své štětce. Proud vody by mohl být barevně nasvícen, v pozadí by byla malířská paleta, na níž by mohly také jednotlivé barvy svítit. Dílo by tak přitahovalo děti, lákalo veřejnost a večer by bylo určitou dominantou. Náměstí by získalo příběh, kdežto dnes se jmenuje náměstí Nerudovo, ale Neruda zde nikdy nebyl,“ řekl nám svoji představu výtvarného díla také ředitel žateckého divadla a zastupitel Martin Veselý.

Instalace uměleckého či jiného díla bude součástí druhé etapy rekonstrukce Nerudova náměstí. Během ní se opraví i uličky, které na náměstí navazují. V současné době se připravuje projektová dokumentace druhé etapy, se samotnými pracemi se počítá v příštím roce.

,,Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že se na Nerudově náměstí nachází objekty, které nejsou v majetku města a nevykazují dobrý technický stav. Začínáme více tlačit na majitele takovýchto objektů a budeme důrazněji přistupovat k sankčním možnostem,“ zdůraznila starostka města Zdeňka Hamousová a doplnila informaci o vybudování lávky přes Nákladní ulici, která by v budoucnu mohla propojovat centrum města s Nerudovo náměstím: ,,Domnívám se, že členové zastupitelstva i obyvatelé přijali lávku jako možné řešení. Před pár lety nám lávka připadala jako kuriózní záležitost, ale dnes se objevuje i v návrhu architektů nad kopcem Střelnice. Lávka je v současné době záměrem města, a to i v souvislosti s rekonstrukcí bývalé věznice, kdy vedeme zadání veřejného prostoru kolem a budoucí otevření krátké pasáže.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video