Inspekce odhalila nedostatky, ředitelku odvolali

Lucie Steklá 2020-03-12 07:37:00

Školní inspekce proběhla na základě stížností rodičů žáků na ZŠ Školní, nedostatků našla několik.

Louny (lus) Nespokojenost se situací v Základní škole Školní v Lounech vyjádřili v závěru minulého školního roku rodiče dětí. Na radnici zaslali petici a žádali prověření a nápravu. To se sice před zahájením tohoto školního roku, co se týče odlivu pedagogů, povedlo, do školy i tak zavítala Česká školní inspekce a také inspektorát práce. A právě na základě výsledku školní inspekce lounští radní ředitelku školy Věru Benešovou odvolali.

,,Dne 26. 2. 2020 Rada města Loun rozhodla o odvolání Mgr. Věry Benešové z vedoucího pracovního místa ředitelky Základní školy Louny, Školní,“ informovala minulý čtvrtek lounská radnice. Současně také vyhlásila konkurz na obsazení místa.

V Základní škole Školní v Lounech proběhla kontrola ze strany České školní inspekce v závěru října loňského roku. Podnět podala lounská radnice coby zřizovatel školy jako reakci na petici rodičů se 147 podpisy. Ti loni v květnu radnici upozornili na odchod většího počtu učitelů ze školy. „To, že z jedné školy odejde najednou tolik učitelů, je nestandardní,“ řekl tehdy starosta Pavel Janda. Zprávu inspekce město obdrželo 3. ledna.

Předmětem kontroly bylo hodnocení kvality a efektivity poskytovaného vzdělávání a s ním souvisejících školských služeb, zejména s ohledem na podmínky, průběh a výsledky vzdělávacího procesu, součástí je také kontrola dodržování vybraných právních přepisů, které se k poskytování vzdělávání a školských služeb vztahují. A výsledek nebyl vůbec dobrý. „Pokles kvality výuky, špatný vztah k učitelům, závažné porušení zákonem stanovených povinností,“ uvádí zpráva inspekce, která v několika případech poukázala na porušení zákonů. Zpráva mimo jiné upozorňuje na celkový pokles úrovně výuky ve škole. Například žáky jednoho ročníku vzdělávala asistentka, která není pedagogickým pracovníkem. Škola se prohřešila také tím, že neposkytla žákům bezplatně pracovní sešity na cizí jazyk, na něž obdržela finanční prostředky, a přitom je pro výuku vyžadovala. Žákům je museli zaplatit rodiče. Inspekce to vyhodnotila jako porušení právních předpisů na poli bezplatné výuky. Rada města všechna porušení povinností uvedené ve zprávě považuje za závažné, a proto rozhodla o odvolání V. Benešové z vedoucího pracovního místa ředitelky školy.

„Česká školní inspekce z pohledu hodnocení kvality poskytovaného vzdělávání identifikovala v činnosti školy několik slabých stránek. Nedostatky v řízení pedagogických procesů, nízká míra spoluúčasti pedagogů při naplňování koncepčních záměrů a nepříznivé klima školy se negativně projevují v průběhu a výsledcích vzdělávání. Porušení právních předpisů bylo zjištěno v oblasti bezplatného poskytování učebních textů, poskytování podpůrného opatření žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami a zajištění vzdělávání pedagogickými pracovníky,“ řekl náměstek školního inspektora Ondřej Andrys.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video