Raná chce nalákat turisty. Ponorka a Skleník dostaly novou tvář

Pavel Macák 2012-03-27 00:09:00

Raná – Na letošní paraglidingovou, rogalovou a vůbec turistickou sezónu se přes zimní měsíce obec Raná řádně připravila na nápor příchozích. „Především jsme rekonstruovali nevzhlednou hospodu Ponorka, ze které jsme udělali stylové restaurační zařízení i s malým obchůdkem s potravinami. Řekl bych, že se Ponorka doslova vynořila z hlubin starých časů. Je zde nové plynové topení, kompletně se změnil interiér,“ řekl s úsměvem starosta Jaroslav Veselý. Samozřejmě, že na vše a zejména na takovou rekonstrukci jsou potřeba peníze.

„Ty jsme si vydělali tím, že jsme vlastními pracovníky a brigádníky vysekávali a vyřezávali náletové dřeviny a křoví na kopci Raná a za to jsme od Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří dostali 160 tisíc korun. Zbývajících, téměř dvě stě tisíc korun musela doplatit obec,“ upřesnil Veselý.
Kromě Ponorky prošel rozsáhlou rekonstrukcí Skleník pod kopcem, který je prakticky základnou pro paraglidingové letce a jejich doprovod. Zde zajišťovala obec hlavně zateplení a zastřešení objektu, ale změny nastaly i v interiéru, kde se novým řešením schodiště rozšířila plocha pro posezení, ale v prvním patře také vznikla konferenční místnost. „Také tato rekonstrukce přišla obec na zhruba 350 tisíc korun, ale děláme to pro turisty a návštěvníky leteckého areálu a chceme, aby se tady cítili dobře. Skleník jsme pronajali Jiřímu Strnadovi, modelářskému aktivistovi a vyznavači paraglidingu, který kromě toho bude spravovat i přilehlé parkoviště a tábořiště. Řízení létání bude řešit přes CHKO a Leteckou amatérskou asociaci,“ dodal starosta Veselý a zve naše čtenáře na Světový pohár závodů leteckých modelářů, který se zde uskuteční již 29. března.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video