Lounsko: Uzavřena jsou všechna kulturní zařízení. Knihovny nabízejí doručení knížky až domů

Jarka Cibulková 2020-03-17 10:21:39

Lounsko (caj) Nejdříve zákaz divadelních, hudebních, filmových a dalších uměleckých představeních do sto osob, poté od 12. března, kdy začal platit nouzový stav kvůli zamezení nákazy koronavirem, zakázalo Ministerstvo zdravotnictví akce, přesahující více než 30 osob. Omezení vlády postupně zavřelo všechna kulturní zařízení v okrese. Některé organizace nabízejí poskytování služeb po internetu.

Vrchlického divadlo spolu s Galerií města Loun a Kulturním domem Zastávka se uzavřely divákům desátého března, o dva dny později byla uzavřena i divadelní pokladna. „Zachovejte nám přízeň a společně budeme sledovat další vývoj,” řekl ředitel Vrchlického divadla Jakub Bielecki.  

O změnách termínů akcí divadla a kulturního domu, případném vracení vstupného apod. se bude vedení divadla snažit veřejnost informovat. Uzavřeno je i Loutkové divadlo v Lounech. Nepromítají ani kina.

Krok dopředu udělala lounská knihovna. Již první den nouzového režimu otevřela dva programy, prostřednictvím prvního se snaží informovat o doručování literatury až ke dveřím domů, druhým neztratit kontakt s dětmi. Poskytují e-služby experimentálního charakteru. Snaží se udržet kontakt se svými čtenáři, zabavit děti, ulehčit lidem situaci, která nastala, podporovat optimistickou náladu a zdravou mysl.

První službou je Řekni babičce… Knihovna nabízí službu dovážky knih do domácnosti všem, kteří nemohou (nebo nechtějí) momentálně osobně přijít. „Pomoz nám a informuj lidi – čtenáře kolem sebe o zřízení horké linky do knihovny na čísle 734 521 902, denně pondělí – pátek od 8 do 10 hodin mohou zájemci volat a objednávat knihy, které jim knihovna v domluveném čase doručí ke dveřím. Na lince bude sedět knihovnice Marcela, ta operativně domluví podrobnosti bezpečného doručení literatury,“ píše ředitelka Městské knihovny v Lounech Dagmar Kučerová. Objednávat knihy lze také na e-mailu objednavky@mkl.cz. Identifikačním znakem pro komunikaci je číslo čtenářského průkazu.

Řekni babičce… je e-kampaní, která může pomoci starším a osamělým lidem v kontaktu se světem, tak byla původně myšlena. Se změnou pravidel knihovna přistupuje k doručování všem, kteří bydlí v Lounech. Knihy doručují knihovníci, kteří se dobrovolně k úkolu přihlásili, jsou zdrávi a dodržují přísná hygienická opatření, aby neohrozili sebe ani čtenáře, kterým doručují. Proto služba „ke dveřím“ a pouze jednosměrná, zpět se dokumenty do knihovny dostanou po skončení nouzového stavu.

Druhou novinkou je Studio Knihovna dětem, které vysílá dvakrát denně od pondělí do pátku, v 10 hodin pro předškolní děti, od 15 hodin pro mladší školní děti. Knihovna vysílá prostřednictvím facebooku, zájemci mohou živě sledovat, pokud jsou fanoušky stránky Knihovna dětem. Jedinou technikou je mobilní telefon, studio zcela improvizované, takže jde o obsah, nikoli technickou dokonalost. Děti se setkají s postavičkami z knih, poslechnou si pohádku, namalují obrázek, pobaví se, potěší a zabaví.

Knihovna se snaží najít nové termíny pro velké akce, ty malé ruší, termíny bude průběžně oznamovat dle aktuální situace. Jedná se především o recitační přehlídky, hudební festival, výuka projektu Třetí věk a také knihovnický ples, ten má svůj náhradní termín, a to 10. 10. 2020. Vstupenky zůstávají v platnosti, anebo se mohou vrátit po uplynutí nouzového stavu.

Čtenáři mají všechny dokumenty (knihy, CD, DVD, BD, časopisy, hry…) automaticky prodlouženy do 14. dubna, knihy pak mohou vracet a prodlužovat v období od 15. – 25. dubna. Anebo MKL znovu dokumenty prodlouží, pokud by nastaly nové okolnosti.

Dovoz knížek nabídla i knihovna v Líšťanech. „V případě, že by vám právě došlo čtivo, nezoufejte. Knihy si vyberte v našem online katalogu na stránkách knihovny: http://listany.knihovna.cz/ nebo nám pouze sdělte, jaký žánr by vás zajímal, uveďte počty kusů a my vám knihy vybereme za vás a dovezeme. V případě zájmu o tuto službu nám dejte vědět e-mailem: listany.knihovna@seznam.cz. Využít pro objednávku knih můžete také komunikaci přes facebookové stránky Líšťan či telefonní číslo: 607 910 280. Pro odlehčení situace doporučujeme humornou literaturu, naopak apokalyptické knihy jsou v tuto chvíli zakázány a dovážet je v žádném případě nebudeme,“ zakončují Líšťanští.

O uzavření kulturních institucí informoval na webu a sociálních sítích i starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. V Postoloprtech se počínaje pátkem 13. března od 6 hodin zrušily veškeré akce Kulturního zařízení města Postoloprty, zastavuje se i činnost knihovny, uzavřel se bazén, posilovna a sauna. I nadále platí uzavření základní školy, základní umělecké školy a domu dětí a mládeže.

Ani tady v Postoloprtech nechtějí nechat milovníky literatury na holičkách. Připravili pro čtenáře možnost půjčování knih. V on-line katalogu (http://postoloprty.knihovny.net/katalog/) si knihu nebo jiné médium vyberete a svou volbu napíšete mailem na blankamyslikovjanova@kzmp.cz, případně ji zavoláte na 415 783 188. Pro půjčované položky si pak můžete přijít ke dveřím knihovny (zvonek), kde je bezinfekční cestou dostanete. „Takto je možné půjčování ve všedních dnech 9 - 15 hodin. Komu tato doba nevyhovuje, sdělte to v textu objednávky, dodáme náhradním způsobem, vyhovujícím nařízení vlády,“ sdělil nám ředitel Kulturního zařízení města Postoloprty Pavel Panenka.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video