Město i obce na Žatecku nabízejí pomoc seniorům

Hedvika Mašková 2020-03-17 19:50:00

Na pozoru před nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, by se měli mít zejména senioři. Lidem starším 70 let se doporučuje, aby nevycházeli ven, pokud to není nezbytně nutné. Pomoc seniorům při zvládání základních životních potřeb včetně nákupu potravin a léků pomáhá Město Žatec i menší obce v regionu.

Město Žatec zřídilo pro seniory NONSTOP linku: + 420 725 957 166, kterou mohou využívat pro konzultace, objednávky nákupů základních potravin do 500,- Kč a nákupu léků. Objednávky po telefonu jsou závazné. Senior, který nemá nikoho, kdo by mu pomohl s nákupem, zavolá na linku a sdělí, co potřebuje a město jim zajistí i dopravu. Předání nákupu probíhá bezkontaktně! Úhradu senior zaplatí až po skončení nouzového stavu. Nákup bude prvotně uhrazen z rozpočtu města.

Pro seniory dál funguje bez omezení také Služba SeniorTaxi. Poptávka byla však v posledním týdnu poloviční. ,,Senioři využívají v drtivé většině jízdy k lékaři. Lze předpokládat, že zájem, respektive odůvodněné jízdy, budou omezovány, protože se dá předpokládat, že někteří lékaři omezí přímý příjem pacientů,“ sdělil ředitel Domova pro seniory a Pečovatelské služby v Žatci Petr Antoni. 

Službu obyvatelům starším 70 let bude od zítra zajišťovat také Obec Holedeč. Seniorům pomůže s nákupy potravin a dovozem léků. ,,Rozvoz bude vždy v pondělí, středu a pátek, v případě nutnosti i ostatní dny. Nákup bude probíhat bezhotovostně, částky budou vyúčtovány po skončení krizového stavu. Objednávky a rozvoz potravin a léků bude zajišťovat zaměstnanec obce na tel: 607 785 649, popř. starosta 724 251 768. Doporučuje se osobám starším 70 let nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí, s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče," informuje své obyvatele z řad seniorů Obec Holedeč.

K Žatci a Holedeči se připojují také Libočany, které zřídily NONSTOP linku pro seniory: + 420 608 733 103. Na této telefonní lince mohou lidé objednávat nákup základních potravin do 500,- Kč a léků. Po vzoru Žatce bude převzetí nákupu probíhat bez přímého kontaktu a nákup bude prvotně uhrazen z rozpočtu obce Libočany.

Obec Žiželice šije pro trvale žijící občany ve vesnicích Stroupeč, Hořetice, Přívlaky a Žiželice roušky, které již zdarma rozdala nejstarším občanům. ,,Děkujeme švadlenkám a dalším pracantům a všem, kteří v této mimořádné situaci nehazardují s životem svým a svého okolí. Zůstaňte doma a opatrujte se. Vyzýváme občany, aby zůstávali doma, vycházeli jen v nutných případech a nesrocovali se. Pokud ve vesnicích někdo onemocní a bude vyhlášena karanténa, bude velmi náročné zajistit vše potřebné - léky, jídlo, drogerii apod. Proto se snažíme preventivně udělat maximum pro nás všechny," vzkazuje za vedení obce Lenka Mangová Mottlová.

Měcholupy taktéž doporučují seniorům po dobu trvání nouzového stavu nevycházet mimo svá obydlí s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem neodkladné zdravotní péče. V případě potřeby pomoci (nákupy, léky) mají senioři volat pečovatelce p. Fialové: 736 101 657 či linku Městyse Měcholupy: 415 722 536.

Seniorům nabízí pomoc také Blažim, která zřídila NONSTOP telefonní linku: + 420 777 833 022, na níž bude konzultovat objednávky nákupů základních, nákup léků a další možné požadavky týkající se základních životních potřeb. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video