Chceš zaparkovat? Zaplať! Občané v Žatci mají jasno

Hedvika Mašková 2020-03-19 15:00:00

Oblíbené a stále diskutované parkování ve městě bylo tématem i dalšího Večerního klubu. Beseda ukázala, jak si zdejší občané představují systém dopravy a parkování ve městě. Většina se shodla na jednom – celé náměstí Svobody by mělo být zpoplatněno. Několik jedinců přišlo dokonce s návrhem umístit při vjezdu do centra města závoru.

Jak by mělo vypadat parkování ve městě, aby se v něm lidem líbilo a lépe žilo? Na tuto otázku se snažili na konci minulého měsíce najít odpověď občané Večerního klubu Žatecka konaného v prostorách Staré papírny. Moderování se ujal tajemník dopravní komise Miroslav Rusiňák, který si jako hosta přizval projektanta Břetislava Sedláčka.

Formou fotografií a video-projekcí bylo přítomným představen z hlediska parkování současný stav ulic a náměstí ve městě, a to především náměstí Svobody, Hošťálkovo, Prokopa Velkého, Nerudovo, Žižkovo, 5. května, Chelčického a ulic Dvořákova, Obránců míru, Oblouková, Dlouhá, Jakubská, Tyršova, V Zahradách, Ostrov, Stavbařů a další.

Zatímco některá místa jsou ve městě automobily nacpané k prasknutí, jiné zejí prázdnotou, jako například nově vybudovaná parkovací místa na Nerudově náměstí a na Nákladní ulici.

Jako jediným možným řešením, jak nenásilnou formou vytlačit auta z centra je zpoplatnit celé náměstí Svobody. Variantou, o které byla na klubu řeč, je systém Smart City (z programu chytré město).

,,Jednou z možností je adresný systém pomocí kamer, kdy kamera zaznamená registrační značku vozidla a zapíše do systému, zda bylo zaplaceno. Druhou možností je anonymní snímání pomocí čipů, které předávají informaci o obsazeném místu do systému a vyznačí bod na obrazovce např. předplaceno dvě hodiny z toho půl hodina zdarma. Po překročení parkovací doby systém informuje, že dané parkovací místo překročilo uhrazenou dobu. U obou systémů lze prodloužit parkovací dobu pomocí mobilního telefonu a také ji uhradit. Třetí možností je platba pouze pomocí parkovacího automatu na základě parkovacího lístku za oknem vozidla. Platbu lze provádět SMS, hotově na automatu, platební kartou. Čtvrtou variantou jsou parkovací domy,“ představil možné návrhy tajemník dopravní komise Miroslav Rusiňák.

Ke konci setkání byl prostor pro diskuzi o parkování ve městě, ve které se většina obyvatel shodla na řešení zpoplatnění celého centrálního náměstí najednou. Mezi dalšími návrhy bylo také umístění závory na příjezdu na náměstí u budovy Komerční banky, které se ukázalo jako těžko realizovatelné. Zazněla také obava o zvýšení problémů s parkováním při zprovoznění všech bytů v centru, nyní neobydlených a opravovaných. Část návrhů bude zahrnuta do programu příštího řádného jednání dopravní komise.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video