CHOMUTOVSKO: Prvního nakaženého koronavirem v regionu odmítali, ozývají se další

Soňa Šímová a Tomáš Skřipský 2020-03-20 08:48:00

CHOMUTOVSKO (soš, tos) — Na nemožnost nechat se testovat na COVID –19, upozornil první nakažený z Chomutovska — Marek Plašiak — na sociálních sítích. Díky jeho přiznání a dodržené karanténě mohou lidé zase o něco klidněji spát. Ovšem problémy se získáním testu mají i další lidé. Hygiena navíc dlouhodobě odmítá poskytovat bližší informace, včetně upřesnění pobytu nakaženého. Poskytuje pouze informace o kraji, ze kterého nakažený pochází.

Marek Plašiak se dle svého statusu nakazil v Praze, neznámo od koho a kdy. Většinu nemoci prodělal na pražské ubytovně a na její závěr se přesunul do karantény v Chomutově. Cesta za testy byla ale mnohem složitější. První příznaky začal nakažený pociťovat před 14 dny, kdy se u něj objevila horečka, následována suchým kašlem a nechutí k jídlu. Testovat ho ale z důvodu, že nebyl v rizikové oblasti ani si nebyl vědom toho, že by se s někým nakaženým potkal, hygiena odmítla. „Uvědomte si ale, že někdo tu nemoc prostě mít musí, když všechny takhle odbydete, řada nemocných se vám může volně pohybovat po městě. Já jsem to sice nedělal, ale mohl jsem, což považuji za první zásadní chybu v celém procesu,“ zmínil Plašiak. Lékařka mu pak vypsala neschopenku a doporučila standardní léčbu doma.

Devět dní horeček, suchý kašel a nechutenství mu ovšem nedávalo spát. Postupně obvolal všechny doporučované linky včetně záchranné služby a nakonec se autem vypravil do nemocnice Na Bulovce, kde ovšem měli plný stav. Samotný test si nakonec sám zaplatil ve chvíli, kdy už mu bylo mnohem lépe. Za 3 tisíce korun se dozvěděl, že se koronavirem nakazil a mohl tak konečně kontaktovat všechny, se kterými přišel do styku. V současnosti je v karanténě v Chomutově. Statusem chtěl ujistit všechny, kteří se obávají volného pohybu nakaženého na Chomutovsku, aby je ujistil o dodržených pravidlech.

Kdyby se sám nepřihlásil na sociálních sítích, veřejnost by neměla šanci zjistit, o koho jde. Přestože vláda na včerejší tiskové konferenci na časté dotazy novinářů odpověděla, že hygienické stanice nemají zákaz zveřejňovat města, z kterých nakažený pochází, zveřejňují pouze informace o krajích. „Lidé se díky informacím, které sdílejí na sociálních sítích dobře poznají a pak se navzájem šikanují,“ zdůvodnila ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková k dotazům ohledně prvního nakaženého.

Na nemožnost nechat se testovat upozorňuje dlouhodobě mnoho lidí. „Můj malý syn má už několik dní vysoké horečky, lékařka nás poslala do domácí léčby, ale když neklesaly, vydala jsem se tam znovu a dostala vynadáno od sestry, že tam vůbec nemám lézt. Na testy nárok nemáme. Přestože já pracuji jako prodavačka a vím, že se mi v obchodě objevila minimálně jedna zákaznice, která se vrátila z Itálie. A to v době, kdy se ještě ochranné pomůcky nenosily. Na hygienu jsem se nedovolala, záchranka prý nepřijede, pokud to nebude akutní. Doufám, že to není ono a nechytne to babička,“ svěřila se paní Petra, která si drahý test zaplatit nemůže.

Vzhledem k tomu že největší výskyt nakažených je v Praze, ozývá se z horských obcí rozhořčení nad chataři, kteří mohou být nakažení. I tento nešvar vláda včerejší den projednávala. Ministr vnitra Jan Hamáček pak přislíbil pomoc policejních složek při dodržování omezení vycházení.

 

Napsal(a): Soňa Šímová a Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video