Výuka na dálku. Jak funguje na Podbořansku? Zápis dětí do 1. třídy bude bez dětí

Alla Želinská 2020-03-20 18:21:00

Ve školách kvůli situaci kolem koronaviru již druhý týden funguje výuka na dálku. Učitelé stále dolaďují způsob komunikace a práce s žáky a rodiči. Jednou za čas se sejdou na poradu. Se svými žáky komunikují většinou přes systém Bakalář, sociální sítě, maily atd. Podle ministerstva školství mají rodiče povinnost na vzdělávání dětí dohlédnout. Zajímali jsme se, jak taková výuka na dálku funguje např. ve škole a na gymnáziu v Podbořanech.

„Pracuji s audio poslechem Českého rozhlasu (Příběhy 20. století, čtenářský deník), zapojím svou skupinu (kvartu) do aplikace HIstoryLab, která se zaměřuje na dějiny 20. století, dále posílám skenované materiály na procvičení gramatiky, dobrovolné náměty na výtvarnou výchovu. Chtěla bych připravit výtvarnou soutěž nejen pro gymnazisty, do konce týdne bych zveřejnila pravidla. Děti mi úkoly zasílají na FB, mailem, vyfotí je, čímž mám kontrolu, že úkol udělaly. Zpětně pak zasílám správné řešení úkolu a žáci si kontrolují sami,“ popisuje učitelka gymnázia Romana Havrdová. Funguje to podle ní tak na 95 %, takže se snaží kontaktovat rodiče, když děti úkol neposlaly.  

Jak se pedagogové shodují, všichni se teď učí a hledají nejlepší řešení. „Na gymnáziu můžeme s rodiči komunikovat také přes systém BAKALÁŘ, ale nemůžeme tam vkládat přílohy, proto jsme většinou vytvořili skupiny na FB. V úterý jsme na gymnáziu byli seznámeni s novým prostředím Microsoft Teams, které je velmi zajímavé, lze zde komunikovat se skupinami, zadávat množství materiálu, připravit testy... ale zatím se studentům nedaří se sem přihlásit. Já osobně budu pokračovat v mém systému a Microsoft Teams vyzkouším až s dětmi ve škole, protože není nyní jednoduché je tam teď na dálku zapojit. Hodně se inspiruji na FB skupině Učitelé+, to je opravdu studnice nápadů. Sdílíme studentům na FB různé možnosti online databáze knih, možnosti procvičování,“ přibližuje svůj systém výuky R. Havrdová. Jako máma pracuje i doma se svými dvěma dětmi, kteří navštěvují ZŠ Husova a úkoly mají zadané přes systém Bakalář. „Velmi se mi líbí kreativní úkoly mé kolegyně z gymnázia, takže jsme na zahradě dělali hmyzí domeček, zakládáme herbář,“ dodává paní Romana. Aby své děti ještě víc zabavila, vymyslela s nimi malování kostí na „vlastních tělech“. 

Jak se ukázalo, zadání učitelky biologie Hany Kyliánkové bylo na začátku této razantní změny pro všechny ve škole i doma bylo to pravé – všichni se do toho vrhli s nadšením, nápaditostí, smyslem pro inspiraci. A to jak studenti, tak i jejich rodiče. „Vaše kreativita je hodna obdivu a jak vidíte, při tvorbě můžete opravdu využít ledacos (třeba i lego),“ obdivovala učitelka modely, které děti vytvořily a poslaly vyfocené.

„Moje výuka chemie, přírodopisu, přírodovědného semináře a pracovních činností u nás na 2. stupni, kde díky pracovkám učím ve všech třídách od 6. do 9., probíhá přes Bakalář, kde jsem v kontaktu opravdu se všemi našimi žáky z 2. stupně. Výhodou je to, že děti byly zvyklé sledovat zadané domácí úkoly k vypracování již po celý tento školní rok, díky paní ředitelce, která se odhodlala a zavedli jsme elektronickou žákovskou knížku, která nám v letošním školním roce běží ještě zároveň s tou klasickou papírovou. Takže děti u nás jsou opravdu navyklé sledovat svoje známky, zadané DÚ, témata probíraného učiva, suplování za chybějící učitele, případnou změnu rozvrhu např. kvůli besedám, kulturním akcím atd. u sebe na svých mobilech či doma na počítačích. Bakalář nám učitelům hodně ulehčuje a zrychluje způsob komunikace se svými žáky, ale i s jejich rodiči. Je přehledný pro všechny,“ vypráví o své výuce na dálku učitelka ZŠ Husova Petra Kadlecová.

Ve svých předmětech dětem posílá domácí úkoly a jednoduchá témata k samostudiu postupně právě přes Bakalář. „Rozhodně je nechci zahltit prací a úkoly na měsíc dopředu, toto by je zcela jistě odradilo, to není mým cílem. Úkoly dávám krátké a k procvičení probraných kapitol, aby probrané učivo nezapomněli, nebo zadávám referáty či témata k tvorbě prezentací. Vypracované úkoly mi posílají vyfocené v přílohách na můj email a musím říci, že z nich (z dětí i z úkolů) mám radost. Na každý e-mail jim odpovídám, jak se jim úkol povedl, nebo, kde chybovali. Posílám jim takové krátké slovní hodnocení jejich snažení doma. Rozesílám i "elektronické pochvaly" za povedené a krásné práce. Myslím, že i "pochvala na dálku" hodně funguje a snažení dětí doma se tak podpoří i do budoucna (sami nevíme na jak dlouho ještě),“ pokračuje P. Kadlecová. Většina dětí se doma opravdu připravuje podle jejich představ. „Domácí práce dětí hodnotím a známky musím vždy jet zapsat do školy do průběžné klasifikace na PC právě v Bakaláři (toto nejde posílat z domu) a dětem se obratem doma známky v mobilech zobrazí. Dokonce mi žáci píší, že už chtějí „jít do školy!!!". Tak to potěší. Věřte, že i já bych se raději vrátila do režimu klasické školní výuky,“ přiznává třídní učitelka 6. A Petra Kadlecová.

Také učitel Filip Havrda ze ZŠ Husova využívá systém Bakalář k zasílání úkolů. „Úkoly jsou povinné, ale zatím je všichni neplní, takže pro ně bude problematický návrat do školy,“ se domnívá Havrda.

„Učitelé se žáky a rodiči komunikují převážně prostřednictvím Bakalářů. Úkoly k samostudiu tak jsou zadávány a jejich plnění je následně kontrolováno. Věříme, že společnými silami danou situaci zvládneme,“ je si jista ředitelka ZŠ Husova Jana Šipošová.  

Jak dlouho tato "škola na dálku" potrvá, zatím nikdo neví. Zatím se už ví, že zápis dětí do 1. třídy vzhledem k mimořádným opatřením v souvislostí s Covid 19 budou probíhat bez osobní přítomnosti dětí – od 20. do 30 dubna. Přihlášku je tedy možno doručit buď do datové schránky školy (každá škola ji má), e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem (nelze poslat jen prostý email), nebo poštou, anebo podat osobně (od 14 do 16 hodin v kanceláři ředitelky nebo zástupkyně).

Výuka na dálku:

Užitečná informace: Projekt MAP Podbořansko-Žatecko připravil pro učitele a ředitele škol příručku, snadný návod, jak zprovoznit pomocí nástroje Google Meet výuku žáků na dálku. Příručka je ke stažení na webu projektu či MAS Vladař ZDE.

https://www.umimefakta.cz/zemepis

www.pinterest.com

 www.didakta.cz

https://www.etaktik.cz/56-interaktivnich-titulu

https://www.jsns.cz



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video