Plánovaná rekonstrukce uzavře inundační most

Lucie Steklá 2020-03-22 20:43:00

Celková oprava mostu se čtyřiceti pilíři začne do dvou let, vyřešit se musí objízdná trasa

Louny, Dobroměřice (lus) Dvě stě deset metrů dlouhý inundační most (na snímku) spojující Louny a Dobroměřice čeká celková rekonstrukce.

V současné době probíhá projektová příprava stavby, která zajistí mostu, vystavěnému v letech 1811 až 1815 přes místo často postižené záplavami, prodloužení životnosti. Samozřejmě se rekonstrukce neobejde bez dopravních omezení. Na jejich vyřešení a přípravu objízdné trasy mají úřady zhruba dva roky.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o technickou památku, nechal na základě požadavku města Louny Ústecký kraj zpracovat stavebně historický průzkum. V současné době projekční kancelář zapracovává zjištění a doporučení z tohoto stavebně historického průzkumu do projektové dokumentace,“ vysvětlila Magdalena Fraňková z Krajského úřadu Ústeckého kraje. Podle jejích slov se na návrhu řešení rekonstrukce inundačního mostu teprve pracuje. Termín zahájení rekonstrukce je zatím předpokládán zhruba na rok 2021 až 2022.

Jak dlouho bude opravu mostu probíhat, ještě není známo. „Délku stavebních prací bude možné stanovit s ohledem na staveb-ně historický průzkum až po dokončení projektové dokumentace. Mimo jiné by mělo být stanoveno, kolik pískovcových kvádrů bude možné zachovat a kolik jich bude nutné kompletně vyměnit, a od toho se následně také stanoví předpokládaná délka realizace. Rozsah prací bude znám po dokončení projektové činnosti, budeme se však snažit zachovat původní vzhled inundačního mostu,“ ujistila M. Fraňková.

Ústecký kraj spolu s projekční kanceláří spolupracuje s městem Louny a obcí Dobroměřice při návrhu rekonstrukce a s tím spojené objízdné trasy. Konkrétní možnosti jsou zatím v jednání a konečný návrh bude znám po dokončení projekčních prací. Obec Dobroměřice zaslala na město Louny a Ústecký kraj žádost o projednání dopravního opatření v místě křížení silnic třetí třídy 25013 a první třídy 28. Jedná se o silnici v Dobroměřicích vedoucí ulicí Komenského a křížící se s hlavním tahem Louny Most, v ,,malých Dobroměřicích“ pokračující jako ulice 5. května. Tato křižovatka je z hlediska bezpečnosti dlouhodobě diskutovaným tématem a zhuštění dopravy, k němuž pravděpodobně po uzavření inundačního mostu dojde, může způsobit problémy. „Veškeré dopravní řešení se bude projednávat s obcí a městem v rámci projektové přípravy,“ dodala mluvčí kraje. Jako možnost se nabízí umístění semaforů na tuto křižovatku.

Obec Dobroměřice v souvislosti s chystanou rekonstrukcí mostu žádala o zprůjezdnění ulice Dobroměřická, případně i ulice K Velodromu. Dopravní komise toto ale ne-doporučila, a to především z důvodu zajištění bezpečnosti občanů, neboť se jedná o klidovou a sportovní zónu města Loun. Dopravní komise doporučila řešit uzavření inundačního mostu a tím související problematiku nárůstu dopravy na již zmíněné křižovatce právě prostřednictvím světelné signalizace.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video