Vítězem šestnáctého ročníku Lounské divadlení 2020 se stal Divadelní klub Jirásek

Milena Syrovátková 2020-03-23 05:47:00

Letošní Divadlení nabídlo od čtvrtka do soboty ve Vrchlického divadle devět představení, jedno bylo nesoutěžní.

Lounskému divadlení, postupové přehlídce amatérského divadla, předcházejí hodiny a hodiny příprav, změn a napnutých nervů. Pak najednou zazní první zvonění, v hledišti usednou první diváci a první soubor začne hrát první soutěžní hru. Čtyři dny uplynou, ani nestačíme vnímat, jak jsou lidé usměvaví, jak si všech devět inscenací užívají, jak všechno klape, na jevišti se skoro samy mění kulisy, v hledišti zasedají diváci, ve hrách se jeví věci, lektorský sbor o nich mluví, občas někdo přiveze jídlo. Ne, nic se neděje samo, a za to, že všechno už zase klaplo, patří obrovský dík všem zaměstnancům divadla, hercům, pořadatelům, lektorskému sboru, dodavateli jídla a ubytovacích zařízení, redaktorům Zrcadlení a hlavně divákům, kteří se spolu s námi na Divadlení těšili a vytvořili opět atmosféru, o které se mluví po celé republice.

A jak to tedy dopadlo? Lektorský sbor – Petra Richter Kohutová, Veronika Týcová, Jana Stejskalová a Ladislav Valeš - udělil 7 čestných uznání a 11 diplomů za herecké, režijní a výtvarné počiny, 5 cen za režii, mužský herecký výkon, výpravu, originalitu a hudbu, doporučení na přehlídku jednoaktových her v Holicích získal US Theatre za inscenaci (S)Kopeček na porážku a čestné uznání s doporučením na Divadelní Pinik Volyně 2020 si odvezl KLAS Klášterec nad Ohří za Knězovy děti.

Nominaci na Divadelní Piknik Volyně a hlavní cenu Lounského divadlení 2020 si z rukou starosty Pavla Jandy převzal DK Jirásek z České Lípy za inscenaci Hamlet.

Cena z nejcennějších, cena lounského diváka putovala do nedaleké zušky souboru Aplaus za inscenaci hry Šest malých tučňáků. Opět ji tradičně spolu s také již tradičním dortem pro diváckého vítěze předával pan Jiří Markup, tentokráte pro nemoc zastoupený svou dcerou. Devětkrát jsme od čtvrtka z jeviště děkovali lounským Ekostavbám, jmenovitě panu Jiřímu Markupovi, za jeho štědrou náruč, do které je Divadlení schouleno. Ale pan Markup dotáhl svůj vztah k divadlu ještě dál. Když jsme před dvěma lety přišli o koule, pan Markup je od města za 150 000 odkoupil, nechal převézt, za dalších 200 000 osadit a my se u nich můžeme scházet na Zeleném náměstí. Takže Cenu diváka předával zástupce firmy s koulema - firmy, bez jejíž pomoci by Lounské divadlení nemohlo proběhnout.

Za Lounským divadlením se ozvalo poslední zazvonění, ale první jarní měsíc je teprve vlastně před námi. Ve středu a ve čtvrtek nás budou těšit děti na festivalu Mateřinka 2020, v pondělí se zasmějeme na komedii Drahoušku, toužím po tobě a děti určitě potěší pohádka Princezna na ocet. Na Zastávku si přijďte zatančit třeba na ples firmy Smart – Fit nebo na Taneční čaje a v Galerii města Loun otevíráme vernisáží ve středu 18. března výstavu Vladimíra Nováka Krajiny současné i minulé. Budeme na Vás čekat. 


Napsal(a): Milena Syrovátková

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video