Dobrovolníci ve Slavětíně vysázeli novou ovocnou alej se 115 stromy

Lucie Steklá 2020-03-24 17:54:00

Slavětín (lus) Během sobotního 14. března vysázeli dobrovolníci novou ovocnou alej ve Slavětíně.

Akce, kterou pořádal Okrašlovací spolek Slavětín, ale proběhla nestandardně. Výsadba musela proběhnout jinak, než organizátoři původně zamýšleli. ,,Chtěli jsme sázení, na kterém se bude podílet velká skupina dobrovolníků napříč generacemi, na akci jsme měli pozitivní ohlasy a počítali jsme s velkou účastí. Vyhlášení nouzového stavu nám situaci zkomplikovalo,“ uvedla Barbora Hájková z Okrašlovacího spolku Slavětín. Podle jejích slov byly stromy již vykopané a musely se zasadit. ,,Vzhledem k tomu, že se jednalo o 115 stromů, tak bylo nemožné zvládnout výsadbu pouze v několika lidech, ale zároveň jsme v žádném případě nechtěli porušit daná nařízení. Proto jsme přistoupili k omezení počtu účastníků a rozdělení sázení na dvě směny, kdy ani jedna nepřesáhla dvacet devět lidí,“ dodala.  

Sázení se podařilo a osadilo se plánovaných 710 metrů aleje. ,,Máme strašnou radost z toho, co se podařilo společně udělat. Alej spojila lidi dohromady, vznikl krásný kus cesty s výhledem na České středohoří. Až situace dovolí, začneme pracovat na la-vičce, kterou chceme na cestu umístit. Na podzim nás čeká další sázení, tentokrát máme v plánu výsadbu sto třiceti keřů do již vzniklé aleje,“ přiblížila další plány B. Hájková. Na akci se podíleli občané Slavětína, členové Sboru dobrovolných hasičů Slavětín, Honebního společenstva Slavětín a Městys Slavětín. Projekt vznikl díky podpoře z grantového programu Zelené oázy, který vyhlašují Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika.

„Včerejší den nám přinesl velikou radost. Byli jsme pod velkým tlakem, protože jsme potřebovali zasadit stromy, které už ve chvíli, kdy vláda vyhlásila nouzový stav, byly vykopány. Nejdřív jsme si mysleli, že z toho není cesta. Ale nakonec jsme sebrali všechno odhodlání a rozhodli se, že budeme respektovat veškerá nařízení a přesto se pokusíme stromy alespoň zasadit. Ani jsme nepomysleli, že by se stromy stihly vyvázat i zajistit ochranou proti okusu. Ale ,,když si něco přeješ, celý vesmír se spojí, aby se to splnilo“. Pro nás se včera vesmír spojil a po-dařilo se kompletně stromy zasadit včetně ochrany a vývazu. S obrovskou radostí děkujeme všem, kteří nám v tom jakkoliv po-mohli,“ uvedli organizátoři akce druhý den po úspěšném zasázení všech stromů.

Sedm set nových metrů ovocné aleje. Ve Slavětíně v sobotu dobrovolníci vysázeli krásnou alej, která bude dělat radost nejen veřejnosti. ,,Atmosféra, odhodlání a radost od všech ve chvílích, které jsou pro nás nové, by nabyly energií i největšího pesimistu,“ uvedli po akci organizátoři z Okrašlovacího spolku Slavětín.

Výsadbu stromů chystá za necelý měsíc také město Louny. Pro výsadbu padesáti stromů, do níž se může zapojit i široká veřejnost, získalo finanční prostředky z Národního programu životního prostředí. „Vzhledem k rychlému nástupu jara a s tím souvisejícím narašením listů byl posunut plánovaný termín výsadeb z měsíce května na měsíc duben,“ uvedla radnice. Nový a pevně stanovený termín je daný na čtvrtek 9. dubna. Výsadby budou prováděny v ulici Lucemburků, v ulici J. Švermy, na sídlišti Březinova, v ulici 17. listopadu, v ulici Slovenského národního povstání v parčíku naproti obchodu Penny Market, v ulici Sportovní pod budovou Městského úřadu Louny a v ulici Školní v Lounech. „Na společnou výsadbu stromů ve městě, do které se může zapojit široká veřejnost, se přihlásili již první zájemci v lokalitě na sídlišti Březinova. Věříme, že se najdou i další dobrovolníci, kteří přijdou s výsadbou pomoci,“ uvedla Irena Riegerová z odboru správy majetku, oddělení správy veřejné zeleně. Domluvený sraz dobrovolníků je v osm hodin ráno na každém stanovišti, výsadba bude probíhat zhruba do dvanácti hodin.

V závěru loňského roku vysadily nové stromy, javory a lípy, v Líšťanech. ,,Výsadba tam bude sloužit jako větrolam a protiprašná bariéra, rovněž vytvoří přirozenou pří-rodní hranici mezi hřištěm a obdělávaným polem,“ řekla starostka Martina Protivová.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video