Hořejší rybník dostane žulovou opěrnou hráz

Lucie Steklá 2020-03-23 11:05:00

Peruc (lus) Hořejší rybník v Peruci prochází od ledna náročnou rekonstrukcí. Poslední velké čištění této nádrže bylo provedeno v roce 1956. Po rekonstrukci se do nádrže vrátí také raci říční. Již před dvěma lety městys Peruc zrekonstruoval menší Dolejší rybník.


U Hořejšího rybníku v první řadě došlo k odtěžení sedimentu o objemu zhruba tisíce metrů krychlových. „Dále se zbourala opěrná zeď hráze z pískovcových kvádrů, která již byla v havarijním stavu. Na jejím místě byla na betonových základech postavena nová zeď z lomové žuly o délce 96 metrů,“ vysvětlil perucký místostarosta Jan Vnouček. Podle jeho slov bude ve finále vybudován nový bezpečnostní přeliv a kaskáda spojující nádrž s Dolejším rybníkem. „Dno nádrže se upraví pro život raků říčních. Chránění korýši, kterých zde žilo několik set, byli před stavbou přemístěni do jiné vodní nádrže,“ dodal.

Investorem stavby v hodnotě 4,6 milionu korun je Městys Peruc, který na akci získal dotaci ve výši 3,7 milionu korun od Ministerstva zemědělství ČR.

Menší Dolejší rybník městys Peruc zrekonstruoval v roce 2018. Rybník byl odbahněn a prohlouben, hráz byla zvýšena a opevně-na štípaným kamenem. Vznikl nový bezpečnostní přeliv, který zabrání případnému přeplnění nádrže. Osazen byl dubový požerák, výtoková kaskáda do potoka se nově vytvořila z lomové žuly.

Myslelo se i na turisty a vyhlídková plošina k Oldřichovu dubu byla opatřena dřevěným zábradlím. Celkové náklady činily 1,42 milionu korun, z čehož osmdesát procent uhradila dotace ministerstva zemědělství.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video