Otravný bezdomovec? Navíc Slovák? Neřešitelné!

2020-03-26 08:27:00

CHOMUTOV (tos) — Noste roušky a dodržujte odstup! Dbejte na zvýšenou hygienu! Tak zní nařízení vlády ČR ohledně pandemie koronaviru. Na nemožnost izolace volně se pohybujících bezdomovců, kterým je každé vládní nařízení „šumák”, nás upozornila čtenářka Věra Horáková z Chomutova. Jako jediná se odvážila poukázat na „bivak” zanedbaného muže snědé pleti s přezdívkou „Maďar”, který nejen svou přítomností, nýbrž i verbálními útoky obtěžuje nakupující v okolí marketů Lidl a Billa v centru města.

„Opravdu příjemné zákoutí u zdi, která je součástí supermarketu Billa, v těsné blízkosti příjmu zboží, vytváří mnoha chomutovákům známý bezdomovec zvaný Maďar, který léta sbírá a odváží do sběrny železný odpad, aby měl na svoje oblíbené pivo. Pokřikuje hulvátsky a sprostě — téměř stále v podnapilém stavu — na slušné lidi. Co dělají různé policejní hlídky, že takhle hrůzné místo ještě neobjevily!? Projíždějí město auty a džungli, kterou kolem sebe bezdomovec vytváří, z auta zaručeně vidět nemohou! Natož ji řešit!” — zlobí se čtenářka.

A pokračuje: „V současné situaci, kdy se lidem několikrát za den v médiích radí, jak si mýt správně ruce, dělají se různá opatření ohledně koronaviru — a tento bezdomovec těžko nějakou hygienu dodržuje —, roznáší špínu, bacily a svou přítomností kdekoliv taky odpor a nepříjemné pocity ze shledání s ním, je naprosto šokující pohled na takovéhle zákoutí! Že je místo, které bezdomovec užívá k přespávání, hromadění odpadu a výkalů, ve středu města, několik kroků od magistrátu a u hojně navštěvovaného supermarketu, je na pováženou! Asi by bylo potřeba více procházet město pěšky a nahlédnout do míst, která z auta nemohou hlídky strážníků vidět!“

V této souvislosti jsme mluvčí chomutovského magistrátu Denise Špeilové položil tři otázky:

1. Městská policie obvykle bezdomovce z centra města vykazuje a musí si po sobě uklidit. Proč tak nepostupuje i v tomto případě?

2. Jmenovaný muž má údajně od přestupkové komise vysloven zákaz pohybu v centru města. Opravdu neexistuje nějaká páka, jak by jej magistrát mohl dostat pryč z ulice (trest za maření výkonu úředního rozhodnutí, přezkoumání duševního stavu atp.)?

3. Co magistrát vzkáže občanům, které přítomnost bezdomovce v bezprostřední blízkosti jmenovaných marketů obtěžuje nebo se ho dokonce bojí?

– – – – –

Mluvčí magistrátu poskytla následující odpověď, kterou zveřejňujeme v plném znění: V případě tohoto konkrétního člověka se jedná o státního příslušníka Slovenské republiky, bez trvalého pobytu na území České republiky, nemá dokonce ani platný doklad totožnosti. Před několika lety řešil odbor sociálních věcí tuto situaci s cizineckou policií (občan členského státu EU se může po unii pohybovat bez omezení pouze s platným dokladem totožnosti), bez výsledku.

Domníval se, že by ho bylo možno deportovat na Slovensko, nestalo se tak. Člověka bez dokladů a neznámé trvalé adresy v podstatě nelze ani žádným způsobem potrestat, neboť k tomu je třeba osobu přestupce ztotožnit.

V souvislosti s možností zbavení způsobilosti k právním úkonům jsme ještě oslovili soud a výsledek je následující: — pokud jde o občana Slovenské republiky, nelze podat návrh k soudu na zbavení způsobilosti — pokud bude takovýto návrh podán, soud ho ihned zastaví — detenci lze zařídit pouze po zásahu a převezení záchrannou zdravotnickou službou a Policií ČR na psychiatrickou léčebnu a po zhodnocení stavu doktorem, který následně kontaktuje soud.

Problematiku bezdomovectví není možné paušalizovat, proto nelze souhlasit s výrokem o obvyklosti vykazování. Předně je třeba vysvětlit, že vykázání bezdomovců není právním nástrojem, který lze bez dalšího uplatňovat. Pro takový postup musí být splněny zákonné důvody. Dříve bylo možné na základě narušování veřejného pořádku vyslovit osobám zákaz pobytu v určité lokalitě, přičemž na takový postup navazoval institut maření výkonu úředního rozhodnutí. Dnes však zákaz pobytu jako druh sankce v přestupkovém řízení absentuje a nelze tak řešit přítomnost bezdomovce na určitém místě ke spokojenosti všech občanů.

Důsledkem toho je pak „nestandardní”, nikoli nezákonný postup každého strážníka, který se snaží vlastním úsilím za aktivní pomoci dotčené osoby docílit úklidu místa a jeho opuštění. Dochází tedy ke střetu zájmů občanů, především však jejich pocitů a názorů na bezdomovce, se zájmy veřejnými, které musí být vždy souladné s legitimitou a legálností. „Postup u každé osoby tzv. na pohybu, je dán okolnostmi jejího jednání na místě, proto se obávám, že postup strážníků nebude nikdy v očích občanů jednotný,” sdělil ředitel Městské policie Chomutov Tomáš Douda a dodal, aby občané při hrozbě či obavách o zdraví a majetek neváhali kontaktovat Policii ČR a městskou policii.

„V problematice bezdomovectví město Chomutov velmi úzce spolupracuje s městskou policií a Policií ČR. Bohužel možnosti restrikce jsou velmi omezené a často i špatně prokazatelné. Dlouhodobou snahou je najít řešení, které situaci zlepší. Mnohdy ale samotné problémové osoby řešení k lepšímu nechtějí a jejich situace jim vyhovuje a nezajímá je, že obtěžují ostatní, naopak se v tom mnohdy vyžívají. Dokladem snahy města zlepšit současnou situaci je nově otevřená noclehárna pro ženy a nízkoprahové centrum pro muže i ženy, které je otevřeno po celý den a je zde možnost základní hygieny, vyprání oblečení nebo např. získání čistého oděvu. Sociální odbor všechny bezdomovce pravidelně monitoruje, pomáhá jim navázat kontakt s úřady a začlenit se do běžného života,” vysvětlil náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video