Pandemický štáb Krajské zdravotní řešil další opatření v nemocnicích

Redakce 2020-03-25 17:58:03

ÚSTECKÝ KRAJ/CHOMUTOV (tz) — Generální ředitel Krajské zdravotní (KZ) Ing Petr Fiala svolal na středu 25. března další jednání pandemického štábu, na kterém se sešli ředitelé zdravotní péče odštěpných závodů KZ – nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s., Mgr. Dana Vaculíková, hygienička KZ, Mgr. Olga Mučicová, hlavní farmaceut KZ. Jednání v budově ředitelství KZ v Ústí nad Labem se zúčastnila ředitelka protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje MUDr. Olga Štorkánová.

„V Ústeckém kraji je dosud 51 případů prokázaných onemocnění COVID-19, přičemž jediným okresem, kde ještě žádný nakažený není, je okres Louny. Všichni čtyři dosud uzdravení lidé jsou z Děčínska. Ve spolupráci s Krajskou zdravotní jsme na odběrových místech v pěti jejích nemocnicích uskutečnili odběry vzorků na testy dosud celkem 1614 indikovaných lidí,“ přiblížila středeční dopolední stav MUDr. Olga Štorkánová.

KZ začala se zvyšujícím počtem pacientů s onemocněním Covid – 19 ve svých nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově od poloviny března postupně omezovat plánovanou odkladnou operativu a ordinační hodiny odborných ambulancí a poraden. Jako největší poskytovatel lůžkové zdravotní péče v České republice reagovala na situaci hned po potvrzení nemoci COVID-19 u prvních nemocných v neděli 1. března. Následující den 2. března ve své ústecké nemocnici vyčlenila jednu stanici infekčního oddělení pro izolaci pacientů s podezřením na nákazu koronavirem a pacienty pozitivní, s probíhajícím onemocněním, jejichž stav vyžaduje pobyt v nemocnici.

Postupně od čtvrtka 19. března zavedla v každé ze svých nemocnic třídění do nich přicházejících pacientů a místa pro odběr vzorků od osob s indikovaným podezřením z nákazy na laboratorní testy.

„Sluší se velmi poděkovat všem ředitelům zdravotní péče jednotlivých nemocnic a zdravotnickým týmům za nasazení a rychlou reakci na vzniklou epidemiologickou situaci,“ zdůraznil generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala, který v uplynulých dnech spolu s náměstkem pro řízení zdravotní péče KZ MUDr. Alešem Chodackim navštívil jednotlivé nemocnice, aby se společně na místě seznámili, jak přijatá opatření fungují v praxi. „Prohlídka odběrových a triážových míst ve všech nemocnicích potvrdila, že zdravotníci své úkoly zvládají dobře a lidé, kteří na ně přicházejí, spolupracují,“ konstatoval Ing. Petr Fiala.

Pandemický plán společnosti počítá v případě potřeby s postupným navyšováním akutních lůžek pro pacienty s tímto onemocněním v každé z pěti jejích nemocnic.

„Pokud jde o personální zajišťování opatření ke zvládnutí boje s koronavirem, díky uvolnění kapacity plánované péče a výkonů můžeme postupně posilovat v minulých dnech zřízená triážová místa pro třídění pacientů přicházejících do našich nemocnic, odběrová místa pro pacienty s indikovaným podezřením na nákazu COVID-19, emergency a infekční oddělení. Tímto bych chtěl poděkovat všem našim zdravotníkům za úsilí a péči, se kterou v těchto náročných dnech odvádí svou práci,“ dodal MUDr. Aleš Chodacki.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video