Vláda schválila pomoc pro živnostníky. Otevřou se i zámečnictví či myčky aut

Tomáš Skřipský 2020-03-26 13:10:00

ČR (tos) – Nárok na mimořádnou podporu ve výši 15 tisíc korun měsíčně budou mít živnostníci, kteří po vyhlášení nouzového stavu museli uzavřít své provozovny nebo v souvislosti s ním nemohou dále podnikat. Dnes (26. března) to po jednání vlády oznámila ministryně financí Alena Schillerová.

Vláda dále schválila takzvané ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné, které musí po uzavření škol pečovat o děti do 13 let věku. Ošetřovné činí maximálně 424 korun za den a nejvýše 13 144 korun měsíčně.

Vláda také rozhodla, že od zítřka mohou nově otevřít některé provozovny. Jde například o zámečnictví či provozovny, poskytující opravy, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Otevřít budou moci i myčky automobilů. Obchody budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům rukavice nebo sáčky na ruce.

AKTUALIZACE: Ohledně 15tisícové podpory pro živnostníky ministerstvo financí dnes večer vydalo doplňující prohlášení:

Ministerstvo financí a Finanční správa v těchto dnech finalizují parametry podpůrného opatření pro OSVČ, díky kterému ti, kteří byli současnou pandemií a souvisejícími opatřeními vlády zasaženi nejvíce, získají přímou podporu ve výši 15 000 Kč měsíčně. Tento mimořádný titul bude vyplácen na základě žádosti doručené Finanční správě, a to až do odvolání nouzového stavu. Jeho cílem je udržet základní životní úroveň živnostníků a jiných drobných podnikatelů z řad fyzických osob a vhodným způsobem tak vybalancovat další přijímaná opatření, jako například kurzarbeit.

Přesné technické parametry návrhu budou předloženy na jednání vlády 30. března 2020 a poté s nimi Ministerstvo financí bude moci detailně seznámit také podnikatelskou veřejnost. S ohledem na nutnost přijmout příslušnou legislativu očekávám, že opatření by mělo být účinné asi v polovině dubna. Do té doby prosím vyčkejte se svými žádostmi, abychom nezahltili finanční úřady, které je bez příslušné legislativy nemohou odbavit. V dubnu OSVČ dostanou vyplacené první finanční prostředky.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video