Okres Louny přišel o svojí "0" - oficiálně má jednoho pozitivně testovaného na Covid-19

Lucie Steklá 2020-03-27 06:16:00

"Dle neoficiálních informací, které se mi podařilo teď zjistit, jsou pozitivní testy v okrese Louny již dva. Pokud je to pravda, je dobře, že o případech epidemiologové ví a mohou podle tohoto zjištění postupovat," uvedl ve čtvrtek večer starosta Loun Pavel Janda. Podle jeho slov se ve čtvrtek se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou společně domluvili, že znovu požádají Ústecký kraj respektive Krajskou zdravotní, aby bylo v lounském okrese odběrové místo a nemuselo se tak jezdit do Mostu či Chomutova. "O vývoji Vás budu informovat," dodal starosta.

Okres Louny byl ve čtvrtek - ještě před osmnáctou hodinou - posledním okresem v Ústeckém kraji, kde byla u nikoho potvrzena nákaza koronavirem. Podle informací, které ještě nemá lounská radnice potvrzené, je tomu dnes večer jinak a okres Louny má prvního pozitivně testovaného člověka na Covid-19.

Díky zbývající zásobě resirátorů FFP3 bude od pátku do neděle zajištěn provoz dětské a dospělé pohotovosti v Lounech. "Na další týden respektive víkend musíme sehnat alespoň patnáct respirátorů FFP3, věřím, že se nám to povede,"" řekl starosta.  

V pondělí schválila rada města Loun  dar ve výši 151.655, korun pro Nemocnici Slaný, která v souvislosti s koronavirovou infekcí z těchto peněz zakoupí šest kusů monitorů vitálních funkcí na oddělení intenzivní péče. 

Na lounské radnici v rouškyPOINTu je stále možné zanechat bavlnu, tkalouny nebo gumičky a hotové roušky, které následně město pošle dál například do Městské knihovny Louny do výdejového okénka. "Velmi rychle si bohužel někteří zvykli na to, že jsou roušky k dispozici a nárokují si je jich výdej a dokonce by je chtěli i zarezervovat. Prosím buďme k sobě ohleduplní a klidně i vděční alespoň za něco... " apeluje P. Janda na občany a dodal: "Bez komunitního šití jednotlivců či skupin jako Louny a okolí šijí roušky bychom přes knihovnu nevydali již více jak tisíc roušek. Vlastně bychom bez šití roušek asi neměli dnes ani do budoucna skoro žádné ochranné prostředky pro veřejnost. Během dnešního krizového štábu Ústeckého kraje to potvrdil i hejtman Bubeníček, který v dohledné době neočekává od vlády dodávky OOP pro širokou veřejnost."

Město Louny ve čtvrtek obdrželo od společnosti Aisan 300 látkových roušek, které pošle dál seniorům, sociálním pracovníkům nebo zaměstnancům do lékáren.

V pátek 27. března ve 12:30 zasedá Krizový štáb ORP Louny, po něm bude vytvořen informační leták, který se by mělo město společně s dobrovolníky během víkendu roznést do všech schránek v celém městě, Nečichách i Brloze.

"Buďte zdrávi! Společně to dáme!" uzavřel starosta

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video