Možný dluh Chrámu chmele řeší interní audit. Ředitel organizace Ondřej Baštýř podal rezignaci

Hedvika Mašková 2020-03-31 14:00:00

Jak se bude dál rozvíjet Chrám chmele a piva v Žatci poté, co loni v listopadu skončilo období udržitelnosti? O aktuálním stavu a budoucnosti turistického areálu mělo mimořádně jednat zastupitelstvo města. Zasedání bylo kvůli situaci kolem koronaviru odloženo a ze stejného důvodu není dokončen ani interní audit, který odstartoval začátkem měsíce. Krom standardní kontroly hospodaření by měl uvést přesná čísla údajného nedoplatku na sociálním pojištění. Na počátku března podal výpověď a k poslednímu květnovému dni se navíc vzdal funkce pověřeného ředitele organizace Ondřej Baštýř.

,,Chrám jako takový mám moc rád, nechal jsem tam kus života, ale působit v takové roli není vůbec snadné. Takhle komplikovaný provozně-ekonomicko-právně-daňový subjekt v ČR neexistuje. Dnes se naplno projevují nedostatky původního nastavení projektu a i neplánované téměř dvojnásobné doby urdržitelnosti. Nicméně, rozhodnutí odejít jsem měl v hlavě už několik měsíců a několikrát o odchodu uvažoval. Je za tím více důvodu osobního charakteru a je to nejlepší pro organizaci. Ta potřebuje, krom rozdělení (oddělení doplňkové činnosti), nové impulsy a v kooperaci s městem dotáhnout přípravy na UNESCO,“ sdělil našemu týdeníku stále ještě současný ředitel organizace Chrám chmele a piva v Žatci Ondřej Baštýř.

Na posledním jednání zastupitelstva města, které se konalo začátkem měsíce března, zaznělo z úst zastupitele Karla Krčmárika několik čísel, které jsou údajným nedoplatkem příspěvkové organizace na sociálním pojištění.

,,K 31. prosinci 2019 činil nedoplatek na sociálním pojištění přes tři miliony korun a sankce za neplnění povinností byla přes milion korun,“ sdělil Karel Krčmárik.

Zastupitelstvo města proto pověřilo finanční výbor kontrolou v Chrámu chmele a piva, a to vedení účetnictví, prověřením plateb na sociální pojištění, placením daňových povinností, jakož i kontrolou závazků a pohledávek.

,,Chrám chmele a piva díky provozování pivovaru musí každý rok procházet prostřednictvím Celní správy procesem ,,kontroly“ formou ekonomické analýzy a splnění podmínek zákona o spotřební dani včetně prokázání bezdlužnosti (včetně splátkového kalendáře). Neříkám, že závazky nemáme. Nicméně jsou a byly řešeny,“ objasnil situaci ředitel chmelařského komplexu Ondřej Baštýř, který ke dni 31. května podal rezignaci na svou funkci. Druhé březnové pondělí přijala rezignaci rada města.

,,Po skončení doby udržitelnosti projektu v listopadu 2019 je několik otázek, jak se bude Chrám Chmele a Piva dál rozvíjet. O všem by se mělo poradit zastupitelstvo. Pracovní jednání zastupitelů bylo již naplánováno, bylo bohužel odsunuto v souvislosti se současnou situací. Mám připravené varianty, jakým způsobem by měla organizace dále fungovat. Rada města, jako nadřízený orgán organizace, se již situací zabývala a bude se k tomuto tématu ještě vracet. Nyní rovněž dobíhá interní audit, který musel být kvůli aktuální situaci přerušen. Řekne čísla, která nás ujistí v tom, že částky, které padaly na minulém jednání zastupitelstva, nejsou tak vysoké nebo je potvrdí“ doplnil na závěr místostarosta Jaroslav Špička, který zastával funkci ředitele Chrámu chmele a piva před Ondřejem Baštýřem.

Foto: Chrám Chmele a Piva CZ, Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video