Chmelařům chybí brigádníci

Hedvika Mašková 2020-04-01 10:00:00

Zavření hranic představuje velký problém pro pěstitele chmele. Chybí zahraniční brigádníci, kteří v posledních letech pracovali od jara do podzimu na českých chmelnicích. S drátkováním se již začalo, poté bude následovat zavádění, kdy bude zapotřebí nejvíce lidí, a to až 3,5 tisíce.

,,Kdo má lidi, tak už začal s drátkováním. Vhod nám přišla také situace, že fabriky omezují výrobu nebo zavírají úplně. Rádi bychom poprosili, aby zaměstnavatelé ze své výroby poslali volné lidi pěstitelům chmele. Obrátit se mohou na pěstitele ve svém okolí nebo na Svaz pěstitelů chmele České republiky. Máme otevřenou náruč pro všechny,“ sdělil předseda svazu Luboš Hejda.

Brigádníků je nedostatek z důvodu uzavření hranic. Většina lidí na chmelovou brigádu putovala ze Slovenska, Ukrajiny, Rumunska či Bulharska. I kdyby se hranice v období chmelů otevřely, po návratu by museli potencionální brigádníci zůstat v karanténě, kterou by chmelaři financovali.

Aktuální drátkování zvládají chmelaři z rezerv místních, známých či studentů. Zemědělské univerzity spolu s Ministerstvem zemědělství spustily kampaň, která vyzývá studenty, aby se zapojili do prací v zemědělském, potravinářském a lesnickém průmyslu. Kromě chmelařů hledají pomoc také zelináři, které čeká  největší problém v druhé polovině května a na začátku června, kdy začínají sklizňové práce. 

,,Musíme udělat vše pro to, abychom situaci zvládli. Při chmelových brigádách se bude dbát na zvýšenou hygienu, nošení roušek a při stravování se budou střídat skupinky po pár lidech. Ani na ubytovny nebude dávat plný počet brigádníků. Vše bude podle pravidel,“ dodal na závěr předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky Luboš Hejda.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video