Úřad zahájil řízení o odstranění betonových ohrad

Tomáš Skřipský 2020-04-01 07:56:00

BLATNO (tos) — Jak jsme psali před třemi týdny, v katastru obce Blatno mezi osadami Radenov a Květnov začala firma Zebre, a. s., (spřízněná se společností APB Plzeň) budovat pevné betonové oplocení pro pastvu velkého stáda skotu. V lokalitě jsou přítoky do vodního díla Jirkov, což některé místní obyvatele vede k obavám o kvalitu vody v této přehradě. Nespokojencům zároveň vadí, že krajina se kvůli plotům s ocelovými lany stane neprostupnou pro divokou zvěř i pro lidi.

„Při použití oplocenek či elektrického ohradníku je riziko zranění zvěře podstatně nižší. Upřednostňuje se zde zájem osobní a obchodní nad zájmem obecným.  Za chvíli to tu bude vypadat jako na Šumavě v dobách železné opony,“ řekl jeden z květnovských usedlíků, který si nepřeje zveřejnit své jméno a který v této věci mimo jiné oslovil Povodí Ohře a chomutovský magistrát. 

„Jak Povodí Ohře, tak odbor životního prostředí nebyly o stavbě předem informovány, natož aby byla se všemi dotčenými orgány projednána. Proto žádáme příslušná místa o okamžité zastavení pokračující stavby a zároveň o její odstranění. Firma se zřejmě domnívá, že může použít postup: >Postavíme… dodatečně zlegalizujeme… když to nevyjde, tak se soudíme… pak se odvoláme… a čas běží… dotace běží…< Ovšem lidé ani zvěř neběží, nemají kudy, neboť krajina je bez patřičných povolení uzavřena,“ uvedl nespokojený občan 15. března.

Stavební úřad o tři dny později budování plotu zastavil, ale podle stěžovatele firma v oplocování pokračuje. „Stavba pokračuje dál. Teď se chystají kácet les,“ informoval redakci 26. března. Mluvčí Magistrátu Chomutov Denisa Špeilová potvrdila, že Stavební úřad zahájil opatřením ze dne 18. března řízení o odstranění stavby a vydal výzvu k bezodkladnému zastavení prací. Stavebník ale doložil na stavební úřad vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) z roku 2017, které se týká výstavby ohradníků. „Z vyjádření MMR vyplývá, že stavební úřad musí projít v celé délce nainstalované ohradníky a zkontrolovat, zda některý ze sloupků není zabetonován. Pokud nebude, jedná se pouze o ohradník a opatření stavebního úřadu (vydání územního rozhodnutí k umístění plotu s ohradníkem) by ani nebylo potřeba,“ prohlásila mluvčí. „Celou záležitost nadále řešíme a budeme zjišťovat kontrolní prohlídkou na místě skutečné provedení stavby,“ uvedla.

Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský potvrdil, že firma Zebre s podnikem záměr na velkochov skotu neprojednala a v Radenově skladuje v rozporu s předpisy nezajištěný hnůj. „Požadovali jsme okamžitou nápravu dopisem ze dne 2. března 2020. Lze ji tedy očekávat cca do jednoho měsíce. Situaci budeme i nadále sledovat a v případě opakování nebo neodstranění závad půjde o standardní nápravu cestou buď vodoprávního úřadu nebo České inspekce životního prostředí,” řekl mluvčí.

Situaci budeme nadále sledovat i my.

Foto: Betonová dobytčí ohrada u Radenova. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video