Aktuální komentář Ohře Media ke koronaviru - Imunolog Drbal: možná jste ho měli, ani o tom nevíte

Redakce 2020-04-03 09:58:00

Mám depku. Jdu venčit dva svěřené legrační jorkšíry a často zapomenu roušku. Uvědomím si to, až zpravidla ujdeme pár desítek metrů. Když nikoho nevidím široko daleko, těch pár minut tam a zpět riskuji „na volno“ – všichni tři jdem bez náhubků a psiny i bez vodítka, ať si svobodně očuchají své „sociální sítě“. Doma potom podléhám depresím, jak je nezodpovědné, když si lidi i psi v krizi dělají, co chtějí.


Do žil mi vlil naději až komentář na webu Echo24. Byl od pedagoga Univerzity Karlovy, imunologa a biologa Karla Drbala. Ve všeobecné vřavě trochu zapadl, ač zní jako moudrý a klidný „shůry hlas“! Pokusil jsem se rozsáhlý text shrnout do několika řádků a dvojnásobného doktora Drbala oslovil, abych měl jistotu, že jsem jeho myšlenky příliš nezjednodušil, či – nedejbože – špatně vyložil. Odpověděl obratem: „Děkuji vám za e­‑mail. Jsem moc rád, že (můj) text byl nakonec srozumitelný. Ano, chápete to správně.“ Opravil mi jen formulaci ve dvou větách.

Níže proto čtěte laické shrnutí, co RNDr. Karel Drbal, Ph.D., z Univerzity Karlovy z dosavadních údajů o průběhu pandemie koronaviru vyvozuje:

Je nadmíru pravděpodobné, že mezi námi běhají stovky tisíc lidí, kteří se s koronavirem SARS­‑CoV-2 už setkali. A nejen, že neonemocněli, ale vytvořily se u nich patřičné protilátky, které je ochrání před propuknutím nemoci COVID-19. Dnes už tedy NEJSOU přenašeči viru. Přenašeči jsou lidé, kteří jsou čerstvě infikovaní, ale hlavně ti, u nichž onemocnění COVID-19 propuklo, byť mají třeba jen mírné příznaky. Blbé je, že současné testy na NEMOC probíhají na základě přítomnosti protilátek proti JEJÍMU VIRU. Proč je to blbé? Protože většina pozitivně testovaných pravděpodobně nemoc nemá a mít nebude. Jejich imunitní systém ji bez velkého humbuku zvládne. (Konec shrnutí)

Já vím, je to těžké vstřebat, pořád to zní strašně učeně. Zkusím to ještě jinak: Všelijaké ty grafy, kterým vědci rozumí, podle Karla Drbala s velkou pravděpodobností naznačují, že virus mezi námi – pochopitelně – není od 1. března, kdy byl oznámen první pozitivní pacient s nemocí COVID-19. Virus měl „falešný“ cestovní pas na jméno „SARS­‑CoV-2“ a v skrytu navštívil už statisíce lidí. A naprostá většina jejich imunitních systémů mu řekla: Sorry jako, ubytování neposkytujeme!

Kéž má pan doktor Drbal pravdu! Hodně by v tomto směru mělo napovědět plošné testování reprezentativního vzorku obyvatelstva (bez ohledu na příznaky), které se chystá.

Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video