Dobrovolným hasičům a záchranářům pomohli zdejší studenti i Vietnamci

Hedvika Mašková 2020-04-07 10:00:00

Pomoc a solidarita ze strany vietnamské komunity u nás v době pandemie koronaviru se šíří napříč Českem. Žatec není výjimkou. Zástupci místní vietnamské komunity předali minulé pondělí starostce města 140 roušek a 20 tisíc korun, které byly rozdělené mezi dobrovolné hasiče a záchranáře. Těm připravila minulý týdeb velké překvapení také třídy oktávy Gymnázia Žatec, která je podpořila krásnou finanční částkou, jež jim zbyla z výdělku z maturitního plesu.

Vietnamští obyvatelé darovali městu Žatec roušky a celkem 20 tisíc korun. Nečekaný dar od nich převzala minulé pondělí starostka Zdeňka Hamousová, která finanční částku rozdělila mezi dobrovolné hasiče a záchranáře, kteří dostali po 10 tisících korun. Dalších třicet roušek předali Vietnamci strážníkům městské policie.

,,Kvůli pandemii jsme se rozhodli mezi Vietnamci, že pomůžeme městu a uděláme sbírku peněz, které použijeme na nákup látek, kvůli šití roušek, a zbytek peněz jsme darovali městu. Roušky byly ručně šité a stále je šijeme. Šili a šijeme je všichni, kdo umí šít, jak muži, tak i ženy. Myslíme si, že Město Žatec ví nejlépe, kde roušky chybí a kde jsou potřeba, proto jsme se rozhodli, že je odevzdáme tam,“ vysvětlila Hai Yen Nguyenová.

S darem městu od žatecké vietnamské komunity blízce souvisí také dar studentů třídy oktávy Gymnázia Žatec. Ti se rozhodli věnovat dobrovolným hasičům a záchranářům částku 20 tisíc korun, která jim zbyla z výdělku z maturitního plesu.

,,Dobročinnost mě napadla konkrétně po rozhovoru s Há Mi, která je dcerou Hai Yen Nguyenové. Povídaly jsme si o tom, jak její mamka doma šije roušky a o tom, že je pyšná na všechny Vietnamce, kteří něco vyrábějí. Já si řekla, že bychom mohli obětovat něco ze zbytku výdělku z maturáku. Celá třída (až na jednoho spolužáka) souhlasila. Spočítali jsme, co nám zbylo, a rozhodli jsme se dát částku 20 tisíc korun. Na radnici se nás paní tajemnice Šmeráková zeptala, kam chceme, aby peníze putovaly a jestliže nevíme, tak budou rozděleny mezi dobrovolné hasiče a záchranáře. Souhlasili jsme,“ sdělila studentka oktávy Gymnázia Žatec Anežka Tomčová a doplnila: ,,Jsem na svoje spolužáky fakt pyšná, že jsme takto hasiče a záchranáře podpořili. Všechnu chválu na sociálních sítích si zaslouží.“

Dobrovolní hasiči a záchranáři tedy získali během týdne každý 20 tisíc korun. A jak s finančním darem hodlají naložit?

,,Prostředky budou vynaloženy na pořízení ochranných prostředků, jako jsou ochranné oděvy, filtry k ochranným maskám, dezinfekční roztok a postřikovače na aplikaci roztoku,“ sdělil za dobrovolné hasiče Petr Šutera.

,,My část peněz již využili - pořídili jsme topení, v noci je zatím hodně zima. Dále právě nyní pořizujeme zásobníky na pitnou vodu, do přistavené buňky, která slouží nově jako zázemí, regály na věci, osvětlení, naftu do sanitních vozů a blikače, které používáme v noci na zvýraznění místa k zastavení vozidel u třídicího stanoviště. Zbylá částka na využití zatím čeká,“ prozradila také za dobrovolné záchranáře Zdenka Uďanová.

Foto: Záchranáři Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video