Karatisté cvičí i v karanténě

Markéta Chalupová 2020-04-12 09:21:00

Udržet se v kondici a procvičit si alespoň základní techniky je důležité i pro karatisty ze žateckého klubu Sakura Karate – do, kteří se kvůli koronaviru nemohou scházet na pravidelných trénincích v tělocvičně. Jejich trenér Vladimír Švehla proto pro ně dvakrát týdně natáčí zhruba padesátiminutová videa, podle kterých si jeho svěřenci mohou zacvičit i doma v obýváku.

„Nápad na online tréninky byl hodně spontánní, bylo mi líto, že žáci přijdou o tréninky a tím i o možnost se zdokonalovat. Na internetu je sice spousta videí, podle kterých se mohou učit, ale všechna jsou v cizím jazyce a mohlo by být těžké, zvlášť pro naše menší cvičence, pochytit správnou techniku jen z obrazu. Tak jsem si řekl, že se rozhodnu sám něco natočit,“ popisuje vznik myšlenky na trénink podle natočeného videa trenér Švehla.

Náročnost tréninků je sice přizpůsobena spíše začátečníkům, kteří sami ještě individuální trénink nezvládají. Ovšem i pokročilí žáci si v nich přijdou na své. Podle slov trenéra je opakování a pilování detailů základních technik důležité pro všechny, tedy i pro pokročilé karatisty. „Naštěstí se karate dá velmi dobře cvičit individuálně, takže k tomu nepotřebujete soupeře. Jediné, co je třeba, je mít představu, že tam někdo je. Případně dětem radím využít některého z rodičů a zkoušet to spolu. Myslím, že se tak propojí rodinné aktivity a je dobré, když rodiče vidí, že to není zas až tak jednoduché,“ doplňuje V. Švehla.

Natáčení videa, podle slov V. Švehly, není zas až tak složité. „Nejtěžší je si před ten mobil stoupnout a o něčem hovořit a vysvětlovat. V tomhle jsme trochu trémista. Jiné je, když je člověk na tréninku a vidí tam ty chyby, něco vysvětlí, opraví, něco k tomu řekne, zde si musí člověk vystačit sám i s těmi všeobecnými problémy,“ říká trenér.

Prospěšnost jeho počínání potvrzují i Švehlovi svěřenci, takže se pod jeho příspěvky se na Facebooku objevila slova díků. „Tréninky na internetu, které Vláďa natáčí, jsou moc fajn a děkuji mu za ně. Já mám výhodu, že když je hezké počasí můžu cvičit venku na zahradě, ale zvládnu to klidně i doma v pokojíku,“ děkuje trenérovi mladý karatista Matouš Chalupa.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video