Slavnostní otevření leteckého muzea pozdrženo

Hedvika Mašková 2020-04-15 10:00:00

Dnes průmyslová zóna Triangle, původně vojenské letiště, kterému se přezdívalo ,,Korea". Místo ve středu mezi městy Žatec, Most a Louny má ještě mnoho místních v živé paměti. O nedávné historii a především životních příbězích letců se rozhodl vyprávět Spolek Letci - Žatec, a to formou muzejní expozice vznikající v Bezděkově u Žatce. Slavnostní otevření plánované na 16. května však musí být kvůli současné situaci pozdrženo.

,,Datum otevření se zrušilo, jelikož nikdo nevíme, jestli bude možné se vůbec 16. května sejít. Zatím jsme si žádný náhradní termín nestanovili. Nicméně budeme připraveni muzeum otevřít, až tato situace skončí," potvrdil František Blahout, který byl iniciátorem myšlenky vzniku Leteckého muzea Korea - Merkur v Bezděkově.

Slavnostní otevření muzea bylo naplánované na 16. května 2020 jako součást regionálních oslav 75. výročí ukončení druhé světové války. 

Návštěvníci se mohou těšit na již vzniklou expozici letců RAF. Další dvě expozice týkajíc se letiště ,,Korea" se budou věnovat příběhům letců a připomenou také Akci DI (Důvěrné - Izrael). V muzeu bude rovněž řídící stanoviště letů a bojové činnosti stíhacího pluku.

V následujících měsících bude do vznikajícího muzea v Bezděkově dopraven i letoun MIG-21, který zapůjčí Letecké muzeum Kbely.

,,Jde přímo o letoun, který létal na letišti ,,Korea". Muzeum nám ho zapůjčuje a my se o něj budeme starat. Nyní je v žalostném stavu, protože stávalo venku. Před tím, než doputuje do Bezděkova, ho tedy čeká restaurace," dodal František Blahout.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video