Skauti pomáhají hrdinům v první linii, a to prostřednictvím technologie 3D tisku

Hedvika Mašková 2020-04-14 10:00:00

Svět 3D tisku nabízí nepřeberné možnosti a začíná být dostupný pro každého. 3D tiskárny dokonce pomáhají. V reakci na akutní nedostatek ochranných pomůcek pro lékaře a další hrdiny v prvních linií v souvislosti s pandemií COVID-19 začala firma Průša Research 3D printers testovat ochranné štíty, které lze vytisknout na 3D tiskárně. Firma zvládne vyrobit dva tisíce kusů denně a s kapacitou navíc jim pomáhá komunita 3D tiskařů z celé České republiky. K nim patří také žatečtí skauti.

,,S 3D tiskem ochranných štítů jsme začali zhruba před dvěma týdny. Za první týden jsme zvládli vyrobit dvacet štítů, které jsme doručili do organizace Kamarád – LORM a také pracovníkům do Nemocnice Žatec. Dále bychom rádi oslovili záchranáře, hasiče a domov pro seniory,“ uvedl vedoucí Skautského střediska Žatec Petr Marek.

Na 3D tiskárně skauti tisknou čelenku a spodní část obličejového štítu. Tenká plexiskla, která se do vytištěných konstrukcí usazují, pak kupují na internetu. Samotný tisk trvá tři hodiny. Výrobní cena ochranného štítu je zhruba 70 korun.

,,Materiál, ze kterého se štíty tisknou, se nazývá PETG. Je jedním z nejpoužívanějších materiálů pro 3D tisk. Je velice odolný a dobře snáší dezinfekci, což je v tomto případě obzvlášť přínosné. Materiál PETG je také pružnější a pohodlnější pro nošení,“ doplnil další ze skautů Lukáš Marek.

Skautské středisko v Žatci se v současné nelehké situaci pustilo do šití roušek i pomoci seniorům. Nyní se však skauti naplno věnují 3D tisku. Kontaktují je dokonce lidé z okolí, kteří se také snaží o pomoc na lokální úrovni a prosí je o informace.

,,Nejde o nic složitého. Stačí si jen stáhnou tiskové soubory a může se začít,“ vysvětlil Petr Marek a na závěr dodal: ,,Svou pomocí pouze plníme skautský zákon. Jeden z bodů zákona totiž říká: ,,Skaut je prospěšný a pomáhá jiným.“. Také ve skautském slibu, který je základní přísahou a ohniskem skautského života, skauti slibují, že budou duší i tělem připraveni pomáhat vlasti a bližním.“


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video