Sociální služby pomůžou v krizi

Soňa Šímová 2020-04-18 11:28:00

CHOMUTOV — Současná situace uzavřela řadu rodin za čtyřmi zdmi, kde kromě jiného řeší i komunikační a existenciální problémy. Pomoci jim může sociální poradna, která funguje pod hlavičkou Sociálních služeb Chomutov. Jak funguje v nouzovém režimu? A je připravena na nápor nových klientů, na to jsem se zeptala ředitelky SoS Chomutov Aleny Tölgové.

Jak teď funguje sociální poradna?

Sociální poradna na Kamenné včetně právníka funguje. Samozřejmě dodržujeme všechna bezpečnostní opatření a preferujeme telefonickou komunikaci.

Zaznamenali jste nyní vyšší počet kontaktů?

Zatím ne, ale myslíme si, že to přijde. Přibudou rodinné i partnerské krize. V rodinách panuje napětí, navíc pokud jsou ti lidé uzavřeni v jednom prostoru a neodcházejí do práce případně o zaměstnání přijdou, chybí finance, do toho se mají doma učit s dětmi, které třeba neposlouchají. To je velký nápor. Samozřejmě to rodiny může stmelit, ale spíš je to rozhádá. Pokud si někdo myslí, že v krizi se rodina naučí komunikovat, tak ne. V krizi lidé řeší krizi a ne, aby se učili komunikovat se svým partnerem a dítětem. A nemůžeme očekávat, že lidé, kteří řeší ekonomický dopad, se budou učit k sobě nacházet cestu nebo například tolerovat výstřelky pubescenta.

Zvládnete v poradně případnou vyšší poptávku po službách?

Ano, jsme připraveni posílit linku, máme dostatečnou kapacitu, abychom lidem pomohli. Odborné sociální poradenství je poskytováno osobám v krizi od 16 let věku, za doprovodu zákonného zástupce a dospělým od 18 let. Nabízíme bezplatné poradenství v oblastech: sociálně–právní poradenství, dluhové a finanční poradenství, bezplatné vypracování návrhu na povolení oddlužení (tzv. osobní bankrot), partnerské, manželské a rodinné poradenství, poradenství pro pozůstalé, poradenství pro seniory, poradenství u nelátkových závislostí.

Externě zajišťujeme právní poradenství a pracovníky intervenčního centra (pomoc osobám ohroženým domácím násilím).

Veškeré podrobnosti a kontakty najdete na webu www.soschomutov.cz.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video